Thomas Detry pakt European Tourkaart na thriller

Print
Thomas Detry pakt European Tourkaart na thriller

Foto: AFP

Ondanks een 41e plaats op het Classic Grand Final golftoernooi (Challenge Tour/400.000 euro) in het Omaanse Muscat heeft Thomas Detry zaterdag zijn kaart voor de European Tour 2017 veroverd.

Tijdens de grote Challenge Tour-finale liet de 23-jarige Brusselaar niet meteen zijn hoogste niveau zien. Zo startte en eindigde hij met een ronde van 74 slagen, met tussenin ronden van 72 en 70 slagen. Met zijn eindscore van 290 slagen, twee over par, telde hij in de eindstand 23 slagen meer dan de Duitser Bernd Rithammer. Voor Detry was het echter uitkijken of zijn plaats in de top 16 van het Challenge Tour-eindklassement nog in gevaar zou komen, hij had zijn lot niet meer in eigen handen. Concurrenten Jens Dantrop en Adrien Saddier streden immers mee voor de eindzege. Tot de achttiende hole leek het erop dat Detry net buiten de top 16 zou vallen, maar zowel Dantrop als Saddier ging in de fout op de allerlaatste hole. Daardoor behield Detry zijn plaats in de top 16. “Dit waren de spannendste twee uren uit mijn loopbaan”, verklaarde Detry. “Ik had mijn lot niet meer in eigen handen. Ik ben vooral blij dat ik volgend seizoen op het hoogste Europese niveau kan aantreden.”

Voor de Belgische golfwereld is het de eerste keer in de geschiedenis dat er drie landgenoten een European Tourkaart hebben, met verder ook Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts. Detry, die in juni zijn amateurstatuut inleverde voor een profloopbaan, nam meteen een goede start op het Challenge Tour-circuit met een zesde plaats op het KPMG-toernooi in Aartselaar. Eén week later deed hij nog beter met een tweede plaats op het Najeti-toernooi in het Franse Lumbres. In augustus behaalde hij met de Bridgestone Challenge zijn eerste profzege. Op de 14 Challenge Tour-toernooien waaraan hij deelnam haalde hij 14 keer de cut, met onder meer vijf top 10-noteringen. In juli mocht hij dankzij een invitatie deelnemen aan de Open de France, één van de grote European Tour-toernooien. Daar bewees Detry al, met een 25e plaats, dat hij het hoogste niveau aankan.