Proto: “Niet Vanden Stock of Van Holsbeeck maar anderen duwden me naar de uitgang”

Print
Proto: “Niet Vanden Stock of Van Holsbeeck maar anderen duwden me naar de uitgang”

Foto: JC Guillaume

Geregeld zegt hij nog Anderlecht als hij Oostende bedoelt. Paars-wit zit er nu eenmaal diep in bij Silvio Proto (33), maar nu trekt de keeper wel degelijk met KVO naar het Astridpark. En speciaal voor ons wilde hij voor één keer terugblikken op zijn verrassende scheiding van RSCA.

Ook bij Oostende blijft Silvio Proto Silvio Proto, een man die reacties uitlokt. Zo werd hij tegen Charleroi, Mechelen en Standard opnieuw beledigd en uitgefloten. “Ach”, relativeert Proto. “Cristiano Ronaldo zei ooit dat die haters hem motiveren en ik ben akkoord. Met één cruciale redding kan ik een hele tribune het zwijgen opleggen. Maar ik hoop dat ik op Anderlecht niet geviseerd zal worden. Ik keepte er tien seizoenen en die club is zoals een eerste liefde: je vergeet haar nooit.”

Toch blikte je nog nooit echt terug op je vertrek uit Anderlecht.

“Omdat het een shock was. Niet eens zo lang geleden praatte Anderlecht nog over een functie na mijn carrière – keeper- of jeugdtrainer of wat dan ook – en dan krijg je opeens te horen dat je mag vertrekken. Het is niet dat we daarover gediscussieerd hebben. Geen voorstel, niets. Er is zelfs niet samengezeten om te horen of ik eventueel tweede keeper wou worden. Veel mensen rond Anderlecht zeiden me achteraf dat ze het niet begrepen.”

Proto: “Niet Vanden Stock of Van Holsbeeck maar anderen duwden me naar de uitgang”
Proto met Marc Coucke tijdens zijn voorstelling bij Oostende. Foto: BELGA

Anderlecht had schrik toptalent Svilar te zien vertrekken als jij voor meerdere jaren bijtekende.

“Ja, dat hoorde ik ook. Maar wel via vrienden die op de eretribune een gesprek opvingen van een bestuurslid. Neen, het was niet Roger Vanden Stock of Herman Van Holsbeeck. Het waren anderen die me naar de uitgang duwden. Vanden Stock blijft een buitengewone man die ik meteen heb gebeld om hem te bedanken voor mijn tijd bij Anderlecht. De voorzitter antwoordde dat het hij was die mij dankbaar moest zijn. Een mooi compliment en echt: het kan dat Svilar ooit een superkeeper wordt die ze voor veel geld zullen verkopen, maar welke garantie heeft Anderlecht? En wat als Roef enkele topjaren kent? Zitten ze dan niet met hetzelfde probleem? Tja, voetbal is business, hè.”

Lees het volledige interview hier.