Tsipras herschikt Griekse regering

Print
Tsipras herschikt Griekse regering

Grieks premier Alexis Tsipras Foto: EPA

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn regering herschikt, die op steeds minder steun van de bevolking kon rekenen. Dat heeft een regeringswoordvoerster vrijdag meegedeeld.

Met de herschikking toont Tsipras dat hij de economische hervormingen wil verderzetten. Hij verving verschillende ministers die zich verzetten tegen de harde maatregelen die Griekenland van zijn schuldeisers moet nemen.

In de recente peilingen lag Tsipras’ partij Syriza tussen 6 en 12 procentpunten achter op de Griekse conservatieve oppositiepartijen. Onder meer de minister van Energie Panos Skourletis en de minister van Scheepvaart Thodoris Dritsa, allebei tegenstanders van de privatisering van overheidsbedrijven, werden door Tsipras aan de kant geschoven. Minister van Financiën Euclid Tsakalotos, die de onderhandelingen voert met de schuldeisers, werd wel aan boord gehouden.

Athene heeft bij de Europese Unie een financieel steunprogramma van 86 miljard euro lopen, waarvoor het in ruil verregaande economische hervormingen moet doorvoeren. Volgens de partijkrant van Syriza staat de herschikking voor een “nieuw dynamisch begin”. Zaterdagmiddag wordt de nieuwe regering ingezworen.