Voormalige dwergstaat in Duitstalig België telt nog maar 1 inwoner

Print
Voormalige dwergstaat in Duitstalig België telt nog maar 1 inwoner

Foto: STAATSARCHIV IN EUPEN

Het verdwenen land Moresnet, vlak bij het huidige drielandenpunt België-Nederland-Duitsland, heeft nog maar één oud-inwoner over. De 102-jarige Catharina Meessen is de laatste persoon die nog in de dwergstaat heeft gewoond, na het recente overlijden van Agnes Hackens-Paffen, die vlak na haar 103e verjaardag is overleden. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw.

Neutraal Moresnet bestond tussen 1816 en 1920. Het was maar 3 vierkante kilometer groot en lag ingeklemd tussen België en Duitsland. Met een klein puntje grensde het ook aan Nederland. Het drielandenpunt bij Kelmis was toen een vierlandenpunt. Na de Eerste Wereldoorlog werd Moresnet aan België toegewezen.

Paffen overleed op 26 oktober, maar Trouw komt pas zaterdag met het nieuws. Ze is van ouderdom gestorven. Volgens Trouw was de vrouw zich erg bewust van haar bijzondere afkomst. “Voor wie haar thuis, of het laatste jaar in het vlakbij gelegen verpleeghuis St. Joseph opzocht, frommelde ze steevast haar identiteitskaart uit een zwarte portefeuille.” Die bijzondere identiteitskaart is intussen “reglementair” vernietigd. Burgemeester Louis Goebbels had de identiteitskaart willen tentoonstellen in het nieuwe museum over Neutraal Moresnet, maar was naar eigen zeggen te laat op de hoogte van het overlijden.

De laatste nog overblijvende “Moresnetter” is de 102-jarige Catharina Meessen. Volgens haar dochter Anne, met wie Meessen samenleeft, vindt zij het niet interessant de laatste nog levende Moresnetter te zijn.