Hoofdredacteur en medewerkers Turkse oppositiekrant Cumhuriyet aangehouden

Print
Hoofdredacteur en medewerkers Turkse oppositiekrant Cumhuriyet aangehouden

Foto: AFP

Een rechtbank in Istanboel heeft de hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet en acht van zijn medewerkers formeel aangehouden. Dat melden de Turkse persagentschappen Dogan (regeringskritisch) en Anadolu (pro-regime) zaterdag. De negen werden begin deze week al opgepakt. Behalve hoofdredacteur Murat Sabuncu gaat het onder meer om commentator Kadri Gursel en cartoonist Musa Kart. Ze worden ervan beschuldigd banden te hebben met de Koerdische rebellen en betrokken te zijn bij de couppoging van 15 juli.

Zowat 160 mediabedrijven hebben sinds de couppoging de deuren moeten sluiten. Meer dan 100 journalisten zitten opgesloten.

De centrumlinkse krant, die werd opgericht in 1924 en al meermaals forse kritiek uitte op de regering, heeft de aantijgingen altijd met klem ontkend. De krant bevindt al langer in het vizier van president Recep Tayyip Erdogan, vooral sinds oud-hoofdredacteur Can Dundar een artikel publiceerde waarin te lezen was dat de regering illegaal wapens had geleverd aan Syrische rebellen. Dundar leeft nu in ballingschap in Duitsland, nadat hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

Vrijdag nog werden negen parlementsleden van de oppositiepartij HDP, onder wie de fractieleider in het parlement Idris Baluken, opgepakt.