Domiciliefraude werklozen wordt strenger aangepakt

Print
Domiciliefraude werklozen wordt strenger aangepakt

Foto: ss

De politie moet voortaan automatisch de gegevens van een domiciliecontrole doorspelen aan de sociale-inspectiediensten. Zo kan een derde meer frauderende werklozen gevat worden, een maatregel die jaarlijks 5 miljoen euro moet opleveren. Dat schrijft De Morgen zaterdag.

Werklozen geven soms een andere domicilieadres op dan waar ze echt wonen om meer stempelgeld op te strijken. Sommigen doen zich voor als alleenstaande, want je krijgt dan meer stempelgeld dan als samenwonende. Anderen wonen in het buitenland, maar zeggen dat ze in België wonen om een uitkering te krijgen.

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) is domiciliefraude een groot probleem. De RVA, die de werkloosheidsuitkeringen controleert, voerde tussen januari en september 20.000 controles uit, waarbij 5.000 werklozen niet in orde waren. Bij fraude wordt de uitkering teruggeschroefd of zelfs stopgezet. De RVA recupereerde zo al 16 miljoen euro ontlopen belastingen.

De Backer zet daarom in op een automatische samenwerking tussen de politie en de sociale-inspectiediensten. In totaal moet de automatische samenwerking vanaf 2018 jaarlijks 5 miljoen euro opleveren. “Het is niet de bedoeling om een klopjacht te organiseren”, benadrukt De Backer. “We willen wel onze socialeinspectiediensten de juiste instrumenten geven om doelgericht te controleren.”