Spoorwegpolitie en Securial mogen spoorlopers binnenkort beboeten

Print
Spoorwegpolitie en Securial mogen spoorlopers binnenkort beboeten

Foto: pma

Wie vanaf volgend jaar betrapt wordt op spoorlopen, kan meteen een boete onder zijn neus krijgen. Het gaat om een nieuw systeem dat mobiliteitsminister Bellot (MR) gaat invoeren.

Agenten van de spoorwegpolitie en Securial zullen de administratieve boetes kunnen uitschrijven. Ze lijken sterk op de GAS-boetes die een gemeenteambtenaar kan opleggen. “We willen de werklast van rechters verlichten en het gevoel van straffeloosheid aanpakken”, staat in de beleidsnota die vrijdag is gepubliceerd. Nu duurt het soms weken of maanden voor een spoorloper een boete krijgt van de politierechter of het parket.

In de eerste zes maanden van dit jaar waren er 370 meldingen van spoorlopers. Een record. “Elke dag levert het een vertraging van 5 uur op voor onze treinen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. Minister Bellot denkt eraan om de administratieve boetes ook op te leggen voor wie treinen of sporen beschadigt. Ook kabeldiefstallen en het rijden met een ongeldig ticket komen in aanmerking. Maar die onderhandelingen lopen nog.