Fraudejager zelf gedupeerd in zaak filmhuis van Limburgs koppel

Print
Fraudejager zelf gedupeerd in zaak filmhuis van Limburgs koppel

Geert Lenssens Foto: Kris Van exel

Niemand is immuun voor oplichting of bedrog, schreef topadvocaat Geert Lenssens vorig jaar in het boek Belogen en Bedrogen. Hij is nu zelf een van de gedupeerden in de zaak rond de Corsan, het filmbedrijf van Leopoldsburger Paul Breuls en zijn vrouw Marie-Louise Vanthilt. “Zo zie je maar”, constateert hij nuchter in Gazet van Antwerpen. Als goede advocaat wijst hij meteen ook op de verantwoordelijkheid van de overheid in de affaire.

Geert Lenssens, advocaat met kantoor in Brussel, heeft al vele honderden gedupeerden vertegenwoordigd in grote financiële zaken: van klanten van Lernout & Hauspie, Fortis of Dexia tot slachtoffers van kleinere financiële spelers. Voor een paar honderd klanten van het failliete Fortis heeft hij in juni nog een schikking kunnen afdwingen voor een Nederlandse rechtbank.

Fraudejager zelf gedupeerd in zaak filmhuis van Limburgs koppel
Paul Breuls Foto: HBVL

In de loop van zijn carrière raakte hij gefascineerd door de vele vormen van oplichting die mensen dagelijks meemaken, van valse mails van banken tot fictieve datingbureaus, piramidesystemen en financiële makelaars die veel te grote risico’s nemen. Hij schreef er een boek over dat de ondertitel kreeg: Oplichten en opgelicht worden, dagelijkse kost.

Het was profetisch. “Ik heb twee investeringen gedaan in films bij Corsan”, zegt hij. “Op aanraden van mijn boekhouder, vanwege het mooie fiscale voordeel dat je dan krijgt via de tax shelter. Voor de tweede investering, een fors bedrag met vier nullen, kreeg ik nog geen fiscaal attest van de belastingdienst.”

Nieuwe faillissementen

Corsan spiegelde altijd hoge rendementen voor, tot 16 procent. Daar moet een advocaat toch vragen bij hebben? “Bij mij ging het niet om zo’n hoog rendement”, zegt Lenssens. “Zoals altijd bij oplichting draaide het om vertrouwen: ik vertrouwde mijn boekhouder en het taxsheltersysteem, dat door de overheid is uitgewerkt in 2003 en waarvoor de overheid zelf promotie voerde, jarenlang, zonder te waarschuwen voor de risico’s die nu naar boven komen.

Lenssens wil en kan in deze niet zelf als advocaat optreden. “Maar ik richt wel een belangenvereniging op: in groep heb je meer invloed en kun je de legale kosten delen. Als advocaat hebben we de fiscale specialist Philippe Renier, die nu al een honderdtal gedupeerden vertegenwoordigt.”

Ook belangenvereniging vzw Dolor verenigt gedupeerden en zegt al meer dan 100 reacties te hebben.