"Ik denk dat we met een tweede Danira zitten"

Print
"Ik denk dat we met een tweede Danira zitten"
Een primeur dit seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld': voor het eerst wordt presentator Erik Van Looy geconfronteerd met drie vrouwelijke kandidates. Vooral de komst van 'Zevende Dag'-presentatrice Ihsane Chioua Lekhli boezemt de andere kandidaten veel angst in. "Ik verwacht heel veel van haar. Ik denk dat we met een tweede Danira zitten", aldus Olga Leyers, die zo de favorietenrol doorschoof ondanks het feit dat ze op recordkoers zit.

(Spoiler alert: lees niet verder als u de aflevering van donderdagavond nog wil bekijken!)

Wie is de nieuwkomer?

Door het uitvallen van zanger Piet Goddaer wordt presentator Erik Van Looy dit seizoen voor het eerst geconfronteerd met drie vrouwelijke kandidates. Dagny Ros Asmundsdottir en Olga Leyers krijgen het gezelschap van Zevende Dag-presentatrice Ihsane Chioua Lekhli.

“Een prachtige naam”, vindt Erik Van Looy. Maar wat betekent het? “Ihsane betekent: diegene die goed doet, diegene die anderen helpt... Maar niet vanavond.” Of ze de Slimste Mens kan worden? “Het zal afhangen van de vragen, er zitten veel gaten in mijn kennis.”

Olga Leyers, die voor de tiende keer meedoet en op recordkoers zit, heeft alvast schrik. “Ik denk dat we met een tweede Danira (Boukhriss, de VRT-presentatrice die vorig jaar erg goed scoorde, nvdr.) zitten.”

Wie zit er in de jury? 

Bart Cannaerts en Jeroom. Door Erik Van Looy respectievelijk omschreven als “een guitige spring-in-’t-veld” en “een norse spring-onder-de-trein”. Ook vandaag konden ze het lachen met ‘De Premier’, de nieuwe film van Van Looy, niet laten. “Ik ben inderdaad sinds kort voor het eerst vader geworden. Een eerste kind of zoals ze in het Frans zeggen Le Premier. Over De Premier gesproken... wat een goede film.”

Flauwste mop van de jury? 

Jurylid Bart Cannaerts heeft een mopje over een octopus. “Komt een octopus een doedelzak tegen. Zegt die octopus tegen de doedelzak: amai, jij hebt een lelijke pyjama aan... Ik vond dat zelf hilarisch!”

Jeroom doet even later niet onder. “Ben je al eens in aanvaring gekomen met de politie”, vraagt de presentator. “Neen, Erik. Ik heb geen boot.” Olga Leyers (en ongetwijfeld vele anderen) snapte het niet meteen.

Meest aangebrande grap? 

Erik Van Looy vraagt aan beide juryleden of ze veel verwachten van nieuwkomer Ihsane. Jeroom vast en zeker wel. “Ihsane heeft zes broers thuis. Ze zal daar ongetwijfeld al veel van opgestoken hebben als ze die onderling met elkaar hoorde babbelen.”

Cannaerts merkte dan weer op dat het niet alleen drie vrouwelijke kandidaten waren, maar ook drie vrouwen met “exotische namen”. “Olga, Dagny Ros en Ihsane. Het is vandaag niet De Slimste Mens ter Wereld, maar De Slimste Matroesjka.”

Hoe verliepen de eerste rondes? 

De IJslandse tv-kok Dagny Ros bleef als enige puntenloos in de eerste ronde, Olga haalde 20 seconden op, Ihsane zelfs 30. Na ronde twee werd de leiding echter overgenomen door Olga Leyers, met 145 seconden. Ruim meer dan Ihsane (94) en Dagny Ros (76).

Omdat Olga moeite had met haar puzzel nam Ihsane (212) opnieuw de leiding over na de derde ronde. Voor Dagny Ros (144) en Olga (105 ). Die laatste speelde wel een zeer sterke fotoronde, waardoor ze de laatste ronde als tweede inging (met 233 seconden). De leiding bleef echter in handen van Ihsane (275), Dagny Ros bengelde achteraan met 145 seconden.
Ihsane geeft die leiding niet meer af na de filmpjesronde en wint met 379 seconden. Olga Leyers gaat de finale in met 293 seconden, Dagny Ros moet het zien te redden met 186.

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld? 

De schrik van de andere kandidaten voor Ihsane Chioua Lekhli was terecht. De Zevende Dag-presentatrice mag zich minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld noemen. Maar de vraag van de dag: kan Olga de finale winnen en terugkeren voor een elfde deelname, een evenaring van het record?

Wie valt af? 

Dagny Ros begint met een grote achterstand aan de finale, maar weet die snel goed te maken. Uiteindelijk is het toch Olga Leyers die opnieuw aan het langste eind trekt. Voor de IJslandse tv-kok zit het avontuur er na drie afleveringen op. Als Olga Leyers ook maandag weet te overleven, dan wordt zij alleen de absolute recordhoudster: nog nooit slaagde iemand erin om twaalf deelnames te halen. “Ik was nu al wat verlamd van de stress. Maar tot maandag!”

Wie komt er vandaag bij? 

Volgende week maandag nemen Ihsane Chioua Lekhli en Olga Leyers het op tegen Kris Wauters van Clouseau.