Ministers komen niet overeen: verbod op Coyote komt er niet

Print

Het verbod op radarverklikker Coyote is van tafel geveegd. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wilde de populaire verklikkers uit de auto weren. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR), onder wiens bevoegdheid een eventueel verbod zou vallen, heeft nu laten weten dat hij niet zo ver wil gaan. “Een verbod is moeilijk te handhaven”, klinkt het.

“De wet zegt dat je geen apparatuur mag hebben die de vaststelling van een verkeersovertreding verhindert of bemoeilijkt, maar Coyote is toegelaten”, klaagde Weyts deze zomer aan. “We weten allemaal waarom Coyote wordt aangekocht, om ongestraft verkeersovertredingen te kunnen begaan. Zeker als blijkt dat van de vierhonderd verkeersdoden in Vlaanderen er meer dan dertig procent te wijten zijn aan overdreven snelheid, is dit een asociaal instrument om u tegen te zeggen.”

“Teleurgesteld”

Bellot (MR) antwoordde vandaag op een parlementaire vraag van Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) dat hij Coyote niet wil verbieden. ”Juridisch moeilijk handhaafbaar”, verklaarde zijn woordvoerder aan De Morgen. Zo zou het bijvoorbeeld ook strafbaar worden om informatie over flitscontroles met vrienden of op café te delen, iets wat oncontroleerbaar is.

Minister Weyts vindt het een spijtige zaak. “We betreuren ten zeerste die houding”, zegt hij in een reactie aan VTM NIEUWS. “Aan de ene kant vaardig je wetten met snelheidslimieten uit waaraan iedereen zich dient te houden. En aan de andere kant sta je toe dat instellingen of organisaties die doelbewust helpen ontwijken.”

Verkeersorganisaties VAB en IBVV pleiten voor het Franse systeem. Bij onze buren vertellen apps waar binnen een zone van twee kilometer zich een flitspaal kan bevinden. Ook Open VLD zal voor die optie pleiten lieten de liberalen weten in een persbericht.