“FIFA moet zich niet bemoeien met klaprozen tijdens Engeland-Schotland”

Print
“FIFA moet zich niet bemoeien met klaprozen tijdens Engeland-Schotland”

Foto: Photo News

Mogen de spelers van de Engelse en Schotse nationale voetbalploegen nu een klaproos dragen tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd volgende week vrijdag? Dat is de vraag die over het Kanaal de gemoederen blijft verhitten. Arsène Wenger, de Franse manager van Arsenal, heeft donderdag gezegd dat de FIFA zich beter niet zou bemoeien met dergelijke discussies. Vandaag/donderdag zit Fatma Samoura, secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond, samen met vertegenwoordigers van de Engelse, Schotse, Noord-Ierse en Welshe voetbalbonden in Wembley. Daar zal het onderwerp op tafel worden gesmeten.

Samoura liet eerder op de dag verstaan dat Engeland en Schotland zich aan sancties mogen verwachten, mochten ze er toch voor kiezen om de klaproos, het symbool ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, op te spelden. “Het reglement is van toepassing op alle 211 federaties”, zegt Samoura. “Groot-Brittannië is niet het enige land dat de gevolgen van de oorlog heeft gevoeld. De enige vraag is dan ook: waarom zouden we een uitzondering maken voor een land en niet voor de rest van de wereld?”, vraagt Samoura zich af.

De voorzitter van de FA, de Engelse voetbalbond, Martin Glenn, zei voor aanvang van het overleg dat hij niet gelooft dat ze de FIFA-wetten zouden overtreden. “Wij geloven dat ze een slechte interpretatie maken.”

Voor Wenger is het alvast duidelijk. FIFA moet “zich niet bemoeien” in deze hele discussie. “Door te politiek correct te willen zijn, ga je soms in tegen de tradities”, aldus de Fransman, met opgespelde klaproos tijdens een persconferentie van Arsenal, volgens BBC.

Danny Mills, voormalig Engels international, kwam alvast met een manier om het verbod, en de sancties, te omzeilen. “Als de spelers zo graag de klaproos willen dragen, dan kunnen ze een tijdelijke tatoeage op de rug van hun hand aanbrengen. Zo zal het symbool tijdens de volksliederen zichtbaar zijn als de spelers hun hand op het hart leggen”, zei de 39-jarige Mills op de radio van de Britse openbare omroep.

Ondertussen heeft ook de Welshe voetbalbond aan FIFA de toestemming gevraagd om de klaproos te mogen dragen tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd op 12 november tegen Servië.

In de landen van het Gemenebest is het de gewoonte om vanaf eind oktober tot 11 november - Wapenstilstand - een klaproos, of “poppy” te dragen ter nagedachtenis van de Britse soldaten die het leven hebben gelaten tijdens de Eerste wereldoorlog en de conflicten die volgden.