Mode

Dit wist je nog niet over hoge hakken

Print
Vandaag zijn sneakers hipper dan hip, zelfs Victoria Beckham draagt ze vaak. Maar om schoenen met hoge hakken niet uit het oog te verliezen, lijst lifestyleblad Glamour enkele feiten over hieltjes op je misschien nog niet wist.

Dames dragen al meer dan honderd jaar schoenen met hakken, maar het blad spitst zich met een filmpje op internet toe op de trends van de laatste eeuw. Zo komen we te weten dat dames in de roaring twenties voor het eerst schoenen droegen die een beetje wreef van de voet lieten zien. De gespen in T-vorm zaten er ook met een reden: voorkomen dat de schoenen in de lucht vlogen tijdens het dansen van de charleston.

In het volgende decennium waren bordeaux pumps het it-item, maar je kon ook gezien worden met bruine, witte of zwarte exemplaren. Ook accessoires op de ontwerpen zoals gespen werden hip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren schoenen met hoge hakken moeilijker te vinden. Er was weinig leder en de ontwerpen die dames wel zagen, waren erg duur. De degelijke Oxford schoenen - met brede hak - waren aan een opmars bezig .

Na de oorlog ging de evolutie van hakken snel vooruit, zo ontwierp Dior in 1954 stiletto’s met naaldhak. Marilyn Monroe was er dol op. In de sixties maakte Audrey Hepurn in ‘Breakfast at Tiffany’s’ furore met haar kitten heels, origineel ontworpen als instapmodel voor tieners die op hakken wilden leren lopen. Tot op vandaag putten ontwerpers hun inspiratie uit deze vervlogen naoorlogse decennia. Misschien heb je zelf wel een paar blokhakken met een seventies vibe in de kast staan - hip bij mannen en vrouwen toen de legendarische club Studio 54 de deuren opende. Of herinner je je nog de puntige fluopumps uit de jaren ‘80?

Niet te missen