Opnieuw 239 vluchtelingen verdronken

Print
Opnieuw 239 vluchtelingen verdronken

Foto: AFP

Minstens 239 vluchtelingen zijn in twee verschillende schipbreuk verdronken, zo deelde de woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Carlotta Sami, donderdag in Rome mee. Dat zegt ze op basis van de getuigenis van twee overlevenden die aan wal werden gebracht in Lampedusa.

Sami preciseerde dat een boot met ongeveer 140 migranten woensdag voor de kust van Libië zonk. Minstens 110 opvarenden kwamen om het leven of worden vermist, 29 mensen werden gered. De reddingswerkers troffen twaalf lijken aan op de rubberboot, die half leeggelopen was.

Een tweede schipbreuk, met ongeveer 125 vermisten volgens twee overlevenden, werd nog niet bevestigd worden door de Italiaanse kustwacht.

Steeds opnieuw verdrinken vluchtelingen in de Middellandse Zee bij de levensgevaarlijke poging om vanuit Afrika naar Europa te geraken. De meeste boten, die vaak rijp zijn voor het schroot, vertrekken aan de kust van Libië, een land in burgeroorlog. In 2016 alleen al verdronken al ruim 4000 vluchtelingen op de Middellandse Zee.