Studentendoop loopt opnieuw uit de hand in Nederland

Print
Studentendoop loopt opnieuw uit de hand in Nederland

Archieffoto. Foto: WDK

Tijdens de introductieweek in Maastricht is een studente lichtgewond geraakt. Het is niet de eerste keer dat de studentendopen in Nederland dit jaar fout gaan. In Groningen liep een student eind september nog een hoofdletsel op na de ‘ontgroening’.

Bij de doop van de Maastrichtse studentenvereniging Tragos ging het mis. Een meisje kreeg een stoel of tafel tegen haar enkel en moest naar het ziekenhuis. Daar bleek dat haar enkel gekneusd was.

Daarnaast verbrandden verschillende studenten hun tong omdat ze een te warme drank moesten drinken. Er zou ook sprake geweest zijn van te weinig uren slaap, terwijl daar wel afspraken zijn over gemaakt met de studentenverenigingen. Tragos heeft een voorwaardelijke straf gekregen. Bij nieuwe incidenten wordt een derde van de subsidie ingetrokken.

Er kwamen ook andere meldingen binnen, maar die werden niet bevestigd door Tragos. Zo zou een eerstejaars braaksel hebben moeten opvegen met het eigen T-shirt, dat daarna weer moest worden aangetrokken.

Bangalijst

Dit is niet het eerste incident met studentenverenigingen in Nederland dit jaar. Eerder kwam de vereniging Vindicat uit Groningen zwaar onder vuur. Tijdens de ontgroening in september werd een student zo hard op het hoofd geslagen dat hij met een hoofdletsel moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Nog in september werd een bangalijst gepubliceerd. Daarop stonden verschillende studentes met hun adres, telefoonnummer, foto en werd aangegeven hoe goed ze in bed zijn. In augustus kwamen er al foto’s naar buiten die geen al te fraai beeld schepten van de vereniging. Op de foto’s, die gepubliceerd waren in hun kalender, waren vernederende taferelen te zien.

Gisteren was er in het Nederlandse programma ‘Nieuwsuur’ een reportage te zien over Vindicat. Daarin zegt een oud rector van Vindicat: “Er is een acceptatie van een milde vorm van gewelddadigheid. Dat is bij het corps normaal.”