Dringend plasje zet wetenschappelijke geschiedenis op zijn kop

Print

Een man met een volle blaas heeft geleid tot een ontdekking die de geschiedenis herschreven heeft. Tijdens een plasstop in het dorre binnenland van Australië trof hij in een verborgen schuilplaats voorwerpen van meer dan 49.000 jaar oud aan.

Giles Hamm - doctoraatsstudent aan La Trobe University - was samen met Clifford Coulthard van de lokale Adnyamathanha-bevolking kloven aan het onderzoeken in het noorden van de Australische bergketen Flinders Ranges toen de man dringend moest plassen.

“Cliff moest naar toilet, dus wandelden we wat verder om te plassen”, zegt Hamm. “Daar troffen we een schuilplaats aan die zwart was aan de bovenkant. We wisten meteen dat het een aanwijzing was dat mensen er ooit vuur hadden gemaakt.”

Belangrijke vondst

In de grot - op 550 kilometer ten noorden van Adelaide - trof het duo heel wat oude voorwerpen aan. Zo’n 4.300 in totaal. De onderzoekers vonden onder meer de oudste van botten en stenen gemaakte gereedschappen die ooit in Australië teruggevonden zijn.

Dat wijst erop dat de Aboriginals die in dat gebied leefden technologieën beheersten die - tot zover geweten - nog niet in andere delen van Australië gebruikt werden.

Dringend plasje zet wetenschappelijke geschiedenis op zijn kop
Genyornis newtoni (rechts)

Daarnaast stuitten ze in de Warratyi Rock Shelter ook op botten van een gigantisch buideldier (Diprotodon optatum) en eieren van een grote vogelsoort die uitgestorven is (Genyornis newtoni).

Die vondst wijst erop dat de Aboriginals duidelijk interactie hadden met de dieren in hun omgeving en er ook op jaagden. Het eerdere idee dat er geen interactie was, is daarmee dus begraven.

10.000 jaar eerder

Nog belangrijker is echter dat de ontdekkingen bewijzen dat mensen zich zo’n 49.000 jaar geleden in het dorre binnenland van Australië gevestigd hebben. Dat is zo’n 10.000 jaar eerder dan tot nu toe gedacht.

Er was al geweten dat mensen 50.000 jaar geleden voor het eerst voet in Australië zetten. Maar wanneer ze zich precies in het dorre binnenland vestigden, was nog onduidelijk. Tot nu dus.

Dringend plasje zet wetenschappelijke geschiedenis op zijn kop
Foto: REUTERS