Brits parlement moet Brexit toch goedkeuren

Print
Brits parlement moet Brexit toch goedkeuren

De Britse premier Theresa May. Foto: REUTERS

Het Britse parlement moet stemmen over het in gang zetten van de Brexit-procedure. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof beslist. De regering bekijkt op ze in beroep gaat.

De uitspraak betekent dat de Britse regering niet eenzijdig artikel 50 van het Verdrag van Lissabon - waarmee de Brexit-procedure officieel zou starten - in werking kan laten treden.

De Britse premier wou vóór eind maart 2017 artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeren. Maar dat kan voor het Hooggerechtshof dus niet zonder groen licht van het parlement, iets wat de Britse regering niet nodig achtte.

De uitspraak van het Hooggerechtshof doet de onzekerheid over de Brexit toenemen. Niet iedereen binnen de Conservatieven van premier May zijn gelukkig met de uitslag van het referendum. Mogelijk loopt de timing ook vertraging op. Een beroepsprocedure zou alleszins al aanzienlijke vertraging betekenen.

De EU-lidstaten hebben al laten verstaan dat de onderhandelingen pas kunnen starten als artikel 50 is geactiveerd. Eens dat is gebeurd, hebben Britse en Europese onderhandelaars nog twee jaar de tijd, tot het voorjaar van 2019, om de Brexit te voltooien.

Britse pond omhoog

Het Britse pond sterling is donderdag in waarde gestegen na de uitspraak van het Britse Hooggerechtshof. Naast de Britse munt zaten ook aandelen van financiële bedrijven in de lift. Zo stegen de Britse banken RBS en Barclays in waarde op de beurs in Londen. Het pond staat overigens nog altijd wel bijna een vijfde lager dan voor het referendum van eind juni, waarbij de Britse bevolking ervoor koos om de Europese Unie te verlaten.

Lees meer over de Brexit