“Ik stuur mijn dochter enkel naar de universiteit om een rijke man te vinden”

Print
“Ik stuur mijn dochter enkel naar de universiteit om een rijke man te vinden”

Foto: © Lara King

Het is best dat feministen dit opmerkelijk verhaal uit Engeland niet lezen. Een moeder heeft namelijk de toekomst van haar zes maand oude dochtertje reeds uitgestippeld. Daarbij is alles gericht op het trouwen met een rijke man.

Jocelyn Cook weet wat ze wil voor haar dochter Megan: een zorgeloos leven. En daarvoor is het vinden van een partner die er financieel goed voorzit noodzakelijk. “Ik ga mijn feministische vriendinnen waarschijnlijk tegen de borst stuiten, maar ik weet nu al dat ik mijn dochter ga vertellen om een rijke man boven een universiteitsdiploma te kiezen”, schrijft Cook. “Ik geef toe dat ik nog helemaal niet weet wat Megans talenten en interesses gaan zijn. Verder studeren kost echter een bom geld en is het dat wel waard? Er moet resultaat zijn.”

“Vrouwen vertegenwoordigen minder dan 10% van de leidinggevenden in de honderd grootste bedrijven in Engeland. Megan mag 50 jaar lang hard werken, dan nog zal ze ruim 300.000 euro minder verdienen dan een man met dezelfde job”, fulmineert Cook over de genderkloof. “Megan gaat een veel beter leven leiden als ze trouwt met een rijke man, in plaats van een vermoeiend en stresserend leven te proberen uitbouwen en constant tegen het glazen plafond te stuiten.”

“Ik stuur mijn dochter enkel naar de universiteit om een rijke man te vinden”
Foto: © Lara King

“Datingbureau”

Toch wil Cook Megan naar de universiteit sturen. Zij het niet om in de eerste plaats een diploma te halen. “Ik wil mijn dochter niet beroven van de kunst om een intelligent gesprek te voeren”, geeft ze toe. “Een goed geïnformeerde vrouw die haar mannetje kan staan op etentjes is een meerwaarde en vinden mannen, zeker rijke, erg aantrekkelijk. Toch, als Megan op date wil met een jongen met de juiste kwalificaties en dat de avond voor een belangrijk examen, waarom niet? Ik zal dan enkel zeggen dat ze op tijd thuis moet zijn.”

“Want laten we eerlijk zijn. Is de universiteit niet één groot datingbureau?”, vindt Cook. “Megan gaat op geen enkele plek meer singles tegenkomen. Al moeten ze uiteraard wel de juiste achtergrond hebben. Dus wil ik mijn dochter vooral naar scholen als Oxford, Cambridge, Bath of St. Andrews sturen. Daar lopen veel zonen uit rijke families rond. Mannen met ambitie. Ik zou het vreselijk vinden als ze een ‘huisman’ ontmoet of een ‘lieve nieuwe man’. Ik heb eerlijk gezegd ook al een jongen uitgekozen: Edward. Zijn vader is een rijke bankier en ik ken zijn moeder. Hij zou Megan het leven kunnen geven dat ik voor haar wil: bevoorrecht, zorgeloos en, vooral, rijk.”

Dat betekent ook dat Cook een hartig woordje zal praten met haar dochter als ze thuiskomt met een ‘ander soort’ jongen. “Als die niet voldoet aan mijn eisen, dan zal ik Megan spreken over de toekomst. Over hoe die zal uitdraaien als ze vasthoudt aan haar perverse keuze. Geen prachtig huwelijk, geen fantastische vakanties naar Italië. Wel ontbijt maken op campings in de zomer. Horror dus. ‘Ja, maar ze zien elkaar graag’, zal ik dan vaak te horen krijgen. Wel, liefde sterft snel uit als er weinig geld is”, besluit de mama met een plan.

“Ik stuur mijn dochter enkel naar de universiteit om een rijke man te vinden”
Foto: © james clarke