Turkije dreigt ermee nog dit jaar deal met EU te beëindigen

Print
Turkije dreigt ermee nog dit jaar deal met EU te beëindigen

Foto: AP

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken dreigt ermee het met de Europese Unie gesloten vluchtelingenakkoord nog voor eind dit jaar op te zeggen. Als Turkse burgers niet snel visavrij in de EU zullen kunnen rondreizen, zullen de Turken hiertoe overgaan. “Ons geduld is bijna op”, zei Buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu in een interview dat donderdag in de Neue Zürcher Zeitung staat. “We verwachten een antwoord van de EU in de komende dagen.”

Volgens de minister heeft Turkije gereageerd op de vragen van de EU. Haar anti-terreurwetgeving kan Turkije echter niet wijzigen. Volgens de minister zijn daar geen toegevingen mogelijk. “We houden ons aan onze overeenkomst met de EU en verwachten dat Europa dat ook doet. Als dat niet gebeurt gaan we de deal met de EU op dat vlak stopzetten.” Op de vraag tegen wanneer dat zou moeten gebeuren antwoordde Cavusoglu dat Turkije “niet tot het einde van het jaar wacht. We hebben eigenlijk einde oktober gezegd.”

De EU had Ankara liberalisering van de visa in het vooruitzicht gesteld, maar dat verbonden aan een aanpassing van de omstreden anti-terreurwetgeving. Turkije kreeg de afgelopen maanden regelmatig de kritiek dat die wetten gebruikt werden om politieke tegenstanders en kritische journalisten monddood te maken.