Vluchtelingen vluchten weg uit Limburg

Print
Vluchtelingen vluchten weg uit Limburg

Foto: Jan Van der Perre

Meer dan een derde van alle ­erkende vluchtelingen in Wallonië vertrok het afgelopen jaar naar Vlaanderen of Brussel. Ook vluchtelingen uit Limburg trekken massaal weg. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap ­Integratie en Inburgering, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Niet alleen vanuit Wallonië, maar ook vanuit Limburg en de kleinere Vlaamse steden en gemeenten is een ware volksverhuizing aan de gang richting de centrumsteden.

In Vlaanderen zijn Brussel, Antwerpen en Gent sterke aantrekkingspolen voor vluchtelingen, maar Antwerpen steekt erbovenuit. Het aantal erkende vluchtelingen groeide er in anderhalf jaar tijd van 739 tot 3.083.

De vluchtelingen zoeken in de grote steden vooral aansluiting bij hun lotgenoten en hopen daar sneller een huis en werk te vinden. Maar volgens de Vlaamse VDAB, die voorlopig amper vluchtelingen over de vloer krijgt, zijn ze beter af in de kleinere steden. “Zolang ze zich tevergeefs moeten focussen op het zoeken naar een huis, krijgen wij ze niet aan het werk”, klinkt het daar.

Asielcentrum Leopoldsburg gesloten

Sinds maandag is het asielcentrum bij kwartier Moorslede in Leopoldsburg officieel gesloten. In een jaar tijd verbleven er in totaal 802 asielzoekers. Ondertussen zijn de laatste bewoners verhuisd naar een ander centrum en wordt het centrum in Leopoldsburg afgebroken.