“EU-leiders drijven Italiaanse autoriteiten in sommige gevallen tot foltering van vluchtelingen”

Print
“EU-leiders drijven Italiaanse autoriteiten in sommige gevallen tot foltering van vluchtelingen”

Foto: AP

Druk van de Europese Unie op Italië om vluchtelingen en migranten “hard aan te pakken” heeft geleid tot onrechtmatige uitzettingen en mishandelingen die in sommige gevallen kunnen beschouwd worden als foltering. Dat stelt een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag.

Het rapport is gebaseerd op 74 interviews met meer dan 170 vluchtelingen en andere migranten en beschrijft een reeks aantijgingen van misbruik, waaronder mishandeling, toediening van elektrische schokken en seksuele vernedering.

Het rapport toont voor AI aan hoe de Europese ‘hotspot-aanpak’, in 2015 ingevoerd voor de behandeling van vluchtelingen en migranten op het punt van aankomst, niet enkel het recht op asiel ondermijnt maar ook leidt tot misbruik.

“In hun vastbeslotenheid om het doorreizen van vluchtelingen en migranten naar andere lidstaten te verminderen, hebben EU-leiders de Italiaanse autoriteiten tot de grens gedreven - en erover - van wat legaal is. Het resultaat is dat getraumatiseerde mensen, die in Italië aankomen na schrijnende tochten, gebrekkige beoordelingen moeten ondergaan met mogelijk verregaande consequenties voor hun toekomst en in sommige gevallen schokkend misbruik door politieagenten en onrechtmatige uitzettingen”, luidt het.

De hotspot-aanpak vereist dat Italië vingerafdrukken neemt van alle nieuwkomers. AI ontving “consistente verhalen dat willekeurige detentie, intimidatie en overmatige fysieke dwang werden gebruikt om nieuw aangekomen mannen, vrouwen en kinderen te dwingen om vingerafdrukken te geven. Van de 24 getuigenissen van mishandeling die Amnesty International verzamelde, betreffen er 16 het geven van slagen.”

In verschillende gevallen beweerden vluchtelingen en migranten dat ze elektrische schokken toegediend kregen met ‘stun guns’. Sommigen beweerden dat politieagenten hen seksueel vernederden en hen pijn toebrachten aan de geslachtsdelen.

“AI heeft herhaaldelijk verduidelijking gevraagd en voorgesteld de bezorgdheden te bespreken met de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken. De organisatie kreeg tot dusver geen antwoord”, besluit de ngo.