paepen op donderdag

“Ik hoorde van een analist dat hij verwacht dat de beurzen net stijgen als Trump president wordt”

Print
“Ik hoorde van een analist dat hij verwacht dat de beurzen net stijgen als Trump president wordt”

Foto: HBvL

Paniek op de beurs! De reden? Het feit dat een overwinning van Hillary Clinton bij de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS nog lang geen zekerheid is. Het zou dus volgende week nog wel eens spannend kunnen worden. En daar worden heel wat beleggers nerveus van. Wie belegt wil niet horen van onzekerheid. Vreemd, als je weet dat op korte termijn niets zo onzeker is als de koersontwikkeling van een aandeel op de beurs.

Hoezo paniek? Toen ik gisteravond de schade bekeek, bleek die nogal mee te vallen. Een daling van de Bel20 met zowat 1 procent? Noemen we dat tegenwoordig al paniek? We zijn niet veel gewoon. Bij paniek gaat er minstens 4 à 5 procent af op een dag. Het valt dus allemaal nogal mee. Voorlopig toch. Ik twijfel er niet aan dat de aandelenkoersen de komende dagen nog serieuze bokkensprongen kunnen maken. Omhoog, maar vooral omlaag. Ik blijf daar rustig bij. En krijgen we een forse daling van 10 procent of meer, dan maken we daarvan gebruik door wat bij te kopen aan lagere prijzen.

Wanneer krijgen we een forse daling? Als Trump de verkiezingen wint? Goed mogelijk, al hoorde ik ook al van een analist dat hij verwacht dat de beurzen net stijgen als Trump president wordt. Zelfs daarover is er dus geen eensgezindheid of zekerheid. Trump is een kleurrijke figuur en tegendraads. Als presidentskandidaat zegt hij wat hij denkt, soms heel lomp en brutaal en vaak zonder zijn mening te wikken en te wegen. Dat zijn we niet gewoon van een presidentskandidaat en dat maakt een mens, en dus ook een belegger, nerveus.

Maar zeg nu zelf, mag dat de enige reden zijn om te hopen op een overwinning van Hillary Clinton? Ik ben geen fan van Trump. Als zakenman noch als politicus heeft hij me kunnen overtuigen om voor hem respect op te brengen. Maar ik ben ook helemaal geen fan van Hillary. Wanneer ik de kranten lees en naar de radio luister, lijkt het wel alsof we Hillary allemaal onvoorwaardelijk moeten steunen. Waarom toch? Biedt zij ons dan de beste garantie op een betere toekomst? Is zij een eerlijke politica? Ik durf dat te betwijfelen. Ze biedt op korte termijn allicht meer stabiliteit dan Trump. Dat wel. Meer rustige vastheid. Maar of we daar allemaal beter van worden?

De wereld is veel minder zwart-wit dan we denken. Clinton is geen socialiste en Trump is niet per se de grote verdediger van multinationals. Euforie bij een overwinning van Clinton lijkt me dan ook even ongepast als zwartgalligheid bij een triomf van Trump. Kortom: de wereld zal er na de verkiezingen in de VS niet plots heel anders gaan uitzien, ook al denken journalisten en beleggers dat.