Protest tegen kerncentrale van Tihange gaat verder in de rechtbank

"Ramp in kerncentrale Tihange maakt Tsjernobyl van Limburg"

Een ramp in de kerncentrale van Tihange kan Tsjernobyl-achtige gevolgen hebben voor Limburg. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarover de Nederlandse krant De Limburger woensdag bericht. Nederlands-Limburgse gemeenten, de regio Aken en dorpen in Luxemburg klagen de eigenaar en de toezichthouder van de centrale aan.

Peter Bruijns

Enkele Nederlands-Limburgse gemeenten willen dat de onbetrouwbare kernreactor Tihange 2 – beter bekend als de scheurtjescentrale - zo snel mogelijk wordt gesloten. Zeker nu uit nieuwe studies blijkt dat de kans 10 procent is dat bij een kernramp een Tsjernobyl-achtig lot dreigt voor een groot deel van Limburg en het gebied rond Aken. Dit kan dan een onbewoonbaar spookgebied worden, blijkt uit onderzoek van het Weense Institut für Sicherheits- und Risikowissenschaften (ISR).

Bij een ernstig ongeluk in Tihange is er daarnaast een kans van 30 procent dat de radioactieve neerslag in een groot deel van Limburg en de regio Aken gedurende jaren minstens drie keer hoger is dan de aanvaardbare grenswaarden.

Prof. Dr. Wolfgang Renneberg van ISR heeft al heel wat kerncentrales onderzocht, maar Tihange vindt hij een van de riskantste die hij kent. "Als ik het voor het zeggen had zou ik Tihange 2 meteen sluiten. De reactor zit vol met scheurtjes en bij de bouw zijn al grote fouten gemaakt. Dat is voldoende reden om de vergunning in te trekken. Er wordt daarom terecht een rechtszaak aangespannen tegen eigenaar Electrabel en toezichthouder FANC.”

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een dagvaarding voor de rechtbank in Brussel. Belangrijk argument is dat er regelmatig incidenten zijn met de kerncentrale. Onlangs bleek dat er bij de bouw in de jaren tachtig is gesjoemeld met de kwaliteit van het staal. De afgelopen jaren werden duizenden scheuren in de wanden van de reactorvaten ontdekt. Regelmatig werden de reactoren stilgelegd wegens storingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer