© JCr

Vandalen trekken spoor van vernieling door centrum Jeuk

De inwoners van de Houtstraat en de Hasselbroekstraat in Jeuk (Gingelom) werden zaterdagmorgen geconfronteerd een reeks vandalenstreken in hun straat. Afgebroken brievenbussen, afgerukte deurversieringen, geplooide ruitenwissers, kapot gestampte Halloween pompoenen en potten chrysanten in het midden van de straat vormde een spoor van vernielingen.

JCr

Om 0.30 u zag een van de bewoners twee jongeren zich uit de voeten maken nadat ze de afschermkap van de teledistributie onder een geparkeerde wagen hadden geschopt. “Wij waren nu al dubbel alert omdat onlangs nog brand werd gesticht in een verlaten hoeve maar toch kon dit nog gebeuren, “zegt Rudi Koninckx als een van de getroffen bewoners.

Rudi Koninckx liet zaterdagmorgen zijn hond uit en zag een gescheurde blauwe PMD zal in het midden van de straat liggen. “Ik had toen nog niet het minste vermoeden dat er meer aan de hand was,” zegt Rudi. “Pas toen ik terug aan mijn eigen woning kwam stelde ik vast dat de pompoenen verdwenen waren aan onze voordeur. Toen mijn vrouw terugkwam van de bakker en vertelde dat wat verder op de brievenbus was afgebroken en een riooldeksel openstond werd het pas echt duidelijk dat er vandalen aan het werk waren geweest.”

Dat werd korte tijd later bevestigt door de vele reacties die er volgde nadat Rudi een oproep via Facebook plaatste om eventuele schade te melden.” José Budo was een van de slachtoffers die schade opliep. “Mijn bloemen waren weg. Terwijl ik op straat ging kijken en mijn bloemen twee huizen verder aantrof, helemaal kapot, riep mijn buurvrouw Madeleine dat ze wist dat er van alles weg was of vernield. Zelfs het omhulsel dat rond het kastje van de teledistributie staat werd kapot gestampt en afgebroken en de brievenbus van de school moest eraan geloven. Mijn buurvrouw heeft ook aangifte gedaan bij de politie,” wist José.

Taalgrens

Tony Poncelet hoorde een harde slag waarna zijn hond begon te blaffen. “Ik ben buiten gaan kijken en zag twee jonge gasten wandelen. Later bleek dat klap die ik hoorde vermoedelijk het afbreken was van het kastje van de teledistributie. s’ Morgens was duidelijk dat er meer aan de hand was want ook de brievenbus van mijn zoon hiertegenover en de bloemen van de buren waren weg of op z’n minst vernield. Ook waarom de honden begonnen te blaffen in de Ramperiestraat waar ook brievenbussen en bloemen sneuvelden. Iemand heeft daar gehoord dat ze in het Frans ‘tais toi’ riepen naar de honden dat ze moesten zwijgen,” weet Tony. Vermoedelijk kwamen de jongeren van over de vlakbij gelegen taalgrens.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio