© VDB

Zeiler Ruben Donné heeft al 40.000 euro ingezameld voor MS-liga

Het heeft langer geduurd dan hij zelf had gewild, maar zeiler Ruben Donné is dan toch eindelijk aan zijn grote oversteek richting Brazilië begonnen. Op dit moment vaart hij in Afrikaanse wateren. Ruben heeft afgelopen week nog wat goed nieuws gekregen: hij heeft al meer dan 40.000 euro ingezameld voor de MS-liga.

neac

Lees hier het relaas van Ruben van de voorbije dagen.

Ahoy Challengers!

Na 26 dagen is het nog eens hoog tijd voor een update! Zoals jullie hebben kunnen volgen ben ik afgelopen week meer dan eens moeten binnenvaren… Steeds omwille van dezelfde reden: storm op komst! Eerste maakte ik een stop in Zuid Spanje, Vigo, vervolgens in Lissabon en daarna – met veel tegenzin – nogmaals in Zuid Portugal, Lagos. De teleurstelling om na Lissabon terug te moeten binnenvaren was enorm. Ik was vertrokken met het idee om eindelijk aan de grote oversteek te beginnen, dus toen meteoconsultant Fritz Buyl me aanraadde om binnen te varen, was ik echt ontgoocheld. Ik heb dan van de situatie gebruik gemaakt om mijn boot helemaal uit te laden en grondig te poetsen, om al mijn kleren ook eens een wasbeurt te geven (het was wel nodig … ), om goed te eten, veel te rusten en te babbelen met locals en andere toeristen.

Woensdag ben ik vol goede moed en met een rustige wind begonnen aan de overtocht richting Brazilië! Wat een heerlijk gevoel om terug onderweg te zijn en vooruitgang te maken! Ik kwam officieel ook in Afrikaanse wateren. De nacht was best druk, de wind veranderde constant van richting en er was veel verkeer want ik doorkruiste de routes van Gibraltar. De wind kwam ook aanzetten dus heb ik twee reven ingestoken, zo kon ik met de automatische piloot op, toch ook wat rusten… Echt slapen ging niet. Mijn maag was ook terug gewoon geworden aan het leven op land, dus heb ik het die eerste dagen weer moeten bekopen… het minste wat ik at, kwam er jammer genoeg even snel terug uit.

Mijn maag is intussen wel terug gewend geraakt aan de deining van de zee en ik kan dus terug heerlijk genieten van mijn kip curry’s. De wind was de laatste nachten ook rustiger waardoor ik in langere periodes heb kunnen slapen en terug aan krachten aan het winnen ben! Op naar Salvador! Deze ochtend was al een prachtige zeilochtend, heerlijk gezeild met het spinnaker op en nu koers aan het houden om tussen de Canarische eilanden te navigeren.

Ik kreeg deze week ook fantastisch nieuws van MS-Liga Vlaanderen, de teller is 40.000€ gepasseerd, jullie kunnen niet geloven hoe die steun me motiveert! Nogmaals dus een oprechte merci aan alle challengers!!!

Ik lanceer ook iets nieuws deze week, heb je een vraag die je nog niet beantwoord hebt gezien omtrent SC4MS, het zeilen, mijn leven aan boord, … eender wat: post hier jouw vraag en elke week zal ik een vraag beantwoorden! De eerste vraag kwam van het thuisfront:

“Is het donker ’s nachts? Of heb je veel licht van de maan en sterren?”

Bij volle maan is het ongelooflijk licht. Maar nu is er geen maan, dus ongelooflijk donker. De sterrenhemel is prachtig, dit is nooit te zien op land. Om te navigeren is donker wel veel beter, het licht van een schip valt dan veel meer op!