© REUTERS

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null

Na dagen onderhandelen: vrijhandelsverdrag CETA getekend

Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada is zondagnamiddag in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel ondertekend door de Canadese premier Justin Trudeau, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

adm

Dat gebeurde drie dagen later dan aanvankelijk gepland omdat onder meer de Waalse en Brusselse regering de Belgische federale regering niet het mandaat gaven om het verdrag te tekenen.

Vrijdag gaven de laatste Belgische parlementen dan het groen licht voor de Belgische handtekening, waarna zaterdag bekendgemaakt werd dat het verdrag zondagmiddag zou worden ondertekend. Maar de plechtigheid moest uiteindelijk nog met enkele uren worden uitgesteld omdat het vliegtuig van de Canadese premier Justin Trudeau met technische problemen kampte.

Bij de zetel van de Europese Raad lieten manifestanten hun onvrede horen. Zestien onder hen poogden het gebouw binnen te dringen en werden opgepakt. “De bedoeling van onze sit-in is om de ondertekening van Ceta te verstoren. We willen de stem uitdragen van alle Europese en Canadese burgers, die gekant zijn tegen Ceta en wier mening de Europese Commissie naast zich neerlegt.”

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, Commissievoorzitter Junkcer en een glunderende Canadese premier Trudeau leken opgelucht dat de kogel eindelijk door de kerk was.

Canadese premier vliegt naar Brussel voor CETA-akkoord, maar vliegtuig moet terugkeren

© BELGAIMAGE

Het vliegtuig dat de Canadese premier Justin Trudeau naar Brussel moest brengen voor de ondertekening van het CETA-handelsakkoord, heeft te maken gekregen met technische problemen. De premier was wel op tijd in Brussel voor de ontmoeting, die naar de middag verplaatst werd.

Volgens de Toronto Star had de vlucht van Trudeau eerst een vertraging van ongeveer 90 minuten. Een halfuur na het opstijgen moest het toestel rechtsomkeer maken naar de luchthaven van Ottawa door een technisch defect.

Trudeau geraakte nog wel in Brussel voor de ondertekening van het Europees-Canadese handelsverdrag. De ontmoeting werd verzet naar de middag.

Op de Europees-Canadese top zondag in Brussel zal ook worden gesproken over de toestand in Syrië en Irak en over de vluchtelingencrisis.