© REUTERS

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null

Na dagen onderhandelen: vrijhandelsverdrag CETA getekend

Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada is zondagnamiddag in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel ondertekend door de Canadese premier Justin Trudeau, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

adm

Dat gebeurde drie dagen later dan aanvankelijk gepland omdat onder meer de Waalse en Brusselse regering de Belgische federale regering niet het mandaat gaven om het verdrag te tekenen.

Vrijdag gaven de laatste Belgische parlementen dan het groen licht voor de Belgische handtekening, waarna zaterdag bekendgemaakt werd dat het verdrag zondagmiddag zou worden ondertekend. Maar de plechtigheid moest uiteindelijk nog met enkele uren worden uitgesteld omdat het vliegtuig van de Canadese premier Justin Trudeau met technische problemen kampte.

Bij de zetel van de Europese Raad lieten manifestanten hun onvrede horen. Zestien onder hen poogden het gebouw binnen te dringen en werden opgepakt. “De bedoeling van onze sit-in is om de ondertekening van Ceta te verstoren. We willen de stem uitdragen van alle Europese en Canadese burgers, die gekant zijn tegen Ceta en wier mening de Europese Commissie naast zich neerlegt.”

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, Commissievoorzitter Junkcer en een glunderende Canadese premier Trudeau leken opgelucht dat de kogel eindelijk door de kerk was.

Aangeboden door onze partners