© REUTERS

Zestien manifestanten opgepakt die “ondertekening van CETA wilden verstoren”

Een honderdtal activisten betoogt zondagvoormiddag voor de zetel van de Europese Raad in Brussel, tegen de ondertekening van het vrijhandelsakkoord met Canada (Ceta), die zondag plaatsvindt tijdens een Europees-Canadese top. Zestien manifestanten hebben gepoogd het gebouw binnen te geraken, maar daar dacht de politie anders over. De zestien zijn opgepakt, meldt de lokale politie.

say

© REUTERS

“De bedoeling van onze sit-in is om de ondertekening van CETA te verstoren. We willen de stem uitdragen van alle Europese en Canadese burgers, die gekant zijn tegen CETA en wier mening de Europese Commissie naast zich neerlegt. Het verdrag is unilateraal, gewild en onderhandeld voor de multinationals. Zelfs onder geamendeerde vorm bevat het geen enkel sanctiemechanisme tegen multinationals, die dus enkel rechten en geen plichten krijgen”, zegt ene Camille, woordvoerster van de betogers.

© REUTERS

“De burgerbevolking wil niet weten van Ceta, dat ook nooit voorkwam in een politiek programma (...) Voor ons is het duidelijk dat CETA als basis dient voor het onderhandelen van andere verdragen.”

Canadese premier vliegt naar Brussel voor CETA-akkoord, maar vliegtuig moet terugkeren

© BELGAIMAGE

Het vliegtuig dat de Canadese premier Justin Trudeau naar Brussel moest brengen voor de ondertekening van het CETA-handelsakkoord, heeft te maken gekregen met technische problemen. De premier was wel op tijd in Brussel voor de ontmoeting, die naar de middag verplaatst werd.

Volgens de Toronto Star had de vlucht van Trudeau eerst een vertraging van ongeveer 90 minuten. Een halfuur na het opstijgen moest het toestel rechtsomkeer maken naar de luchthaven van Ottawa door een technisch defect.

Trudeau geraakte nog wel in Brussel voor de ondertekening van het Europees-Canadese handelsverdrag. De ontmoeting werd verzet naar de middag.

Op de Europees-Canadese top zondag in Brussel zal ook worden gesproken over de toestand in Syrië en Irak en over de vluchtelingencrisis.