© *

"Vrouwen, laat uw schaamhaar staan"

Berg de scheermesjes op en bel de bikiniwax af, want schaamhaar mag weer. Het societymagazine Tatler, volgens de Britse pers een graadmeter als het om etiquette gaat, heeft de brazilian hopeloos verouderd genoemd. Met dank aan sterren als Miley Cyrus en Lady Gaga.

tib

Tien jaar geleden was het duidelijk: het haar dat niet op je hoofd stond, diende je als vrouw te verwijderen. Hygiënisch volgens de ene, vrouwonvriendelijk en pornografisch voor de andere. Maar die tijden zijn voorbij volgens Tatler, want het blad schrijft dat schaamhaar weer helemaal oké is. Het blad noemt onder meer de invloed van sterren als Lady Gaga en Miley Cyrus, die al eens een ongeschoren stukje oksel in het openbaar durven tonen, en Cara Delevigne met haar volle wenkbrauwen. Conclusie: "Als wenkbrauwen vol en woest mogen zijn, waarom zou schaamhaar dat dan niet kunnen zijn?". Waxen en epileren dateert volgens het magazine uit meer frivole tijden, toen de kleding nog om ter blootst was en we met z'n allen zo weinig zorgen hadden dat schaamhaar er plots één werd.

Tatler heeft het overigens niet over een discreet getrimd stukje schaamhaar, maar wel over een 'schitterende, volle, onverzorgde struik", om het met de woorden van auteur Layla Cambridge te omschrijven.

Tatler is niet de eerste om een pleidooi voor schaamhaar te houden: ook Heleen Debruyne, schrijfster en chef vrouwenzaken in 'Van Gils en Gasten', liet ooit al weten geen fan te zijn van verwijderd schaamhaar. Over hygiëne hoeft u zich overigens geen zorgen te maken: schaamhaar is niet onhygiënischer dan hoofdhaar als je je regelmatig wast en beschermt bovendien het gevoelige huidweefsel. Het schaamhaar weghalen kan wondjes, zwelling of irritatie veroorzaken en is dus niet per se hygiënischer.

Niet te missen