Vrees voor 10.000 daklozen na nieuwe zware aardbeving

Het centrum en het zuiden van Italië zijn zondagochtend om iets voor 08.00 opnieuw getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,5. Daarbij zouden als bij wonder geen doden zijn gevallen, maar de schade is groot: mogelijk moet een nieuw onderkomen wordt gezocht voor 10.000 Italianen.

inke

De beving vond plaats om 07.40 uur deze morgen. Volgens het Amerikaanse Geologisch Onderzoekscentrum lag het epicentrum van de beving in buurt van Norcia, zo’n 68 kilometer ten zuidoosten van Perugia. Oorspronkelijk werd een schok van 7,1 gemeld maar deze is intussen bijgesteld tot 6,5. De beving vond plaats op anderhalf kilometer diepte. De schok was voelbaar tot in Rome, Napels en zelfs Bosnië. Bovendien was deze "langer dan de vorige", aldus Jarl Van Der Ploeg, correspondent van De Volkskrant in Italië.

De Italiaanse civiele bescherming laat weten dat er voorlopig geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. "Op dit ogenblik hebben wij geen nieuws over slachtoffers", zei op een persconferentie Fabrizio Curcio, hoofd van de Italiaanse Civiele Bescherming. "Tientallen mensen raakten lichtgewond, op één iemand na die er erger zou aan toe zijn."

Dat er geen doden vielen, komt waarschijnlijk omdat vele mensen de nacht in hun wagen hebben doorgebracht of op hotel zijn gegaan uit angst voor een nieuwe aardbeving. Er is ook niemand als vermist opgegeven, al zijn er nog een aantal dorpjes die moeilijk bereikbaar zijn door rotsblokken op de wegen. Door verkeershinder moeten helikopters gewonden evacueren.

Dakloos

Er heerst wel nog onduidelijkheid over hoe groot de schade is. Mogelijk is deze groot omdat vele gebouwen instabiel zijn geworden na de vele naschokken in augustus en door de bevingen van de afgelopen week.

De kathedraal van Norcia zou volledig verwoest zijn. Nonnen waren op het moment van de beving aan het bidden in de kathedraal en konden op het nippertje ontsnappen. Enkel de gevel staat nog recht.

Na de aardbeving van afgelopen zomer waren al 4.000 mensen dakloos, men vreest nu door de grote schade dat dat aantal zal stijgen tot 10.000. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft laten weten dat alle getroffenen de volgende dagen worden opgevangen in hotels. Met de winter in aantocht is het niet mogelijk om hen op te vangen in tijdelijke tentenkampen.