© Photo News

Vandaag om 15u

Alles wat u moet weten over het EK veldrijden

Zondag staat het EK veldrijden in het Franse Pontchâteau op het programma. Het is kurkdroog in Frankrijk, dus wordt er een snelle wedstrijd verwacht. Wout van Aert ziet het alvast zitten. “Het ligt me hier wel”, aldus de regerend wereldkampioen. Van Aert is samen met Mathieu van der Poel topfavoriet, Lars van der Haar verdedigt zijn titel.

Volg het EK veldrijden hier LIVE vanaf 14u30!

Net zoals de andere landgenoten verkende wereldkampioen Wout van Aert zaterdagvoormiddag het EK-parcours in het Franse Pontchâteau. “Een mooi rondje”, vatte hij na afloop samen, “het ligt me wel.”

Van Aert is samen met Van der Poel favoriet voor de titel van Europees kampioen. “Dat hoort erbij”, zei hij, “iedereen zal naar mij en Mathieu kijken, maar ik delf de laatste weken altijd het onderspit op het eind in de duels tegen Mathieu, dus ik denk dat hij nog altijd een streepje voor heeft”, legde hij de druk bij de Nederlander.

“Zo’n parcours vind je niet in België”, stelde Van Aert, die voor het eerst in Pontchâteau van de partij is. “In het verleden heb ik hier nog nooit een wedstrijd gereden. In 2011 was ik eerstejaarsjunior en werd ik niet geselecteerd voor de Wereldbeker (toen won Venturini, red). Dus dit is voor mij een eerste kennismaking.”

© Bram Vandecapelle

© Bram Vandecapelle

© Bram Vandecapelle

“Dit vind je niet in België”

Van Aert toonde zich enthousiast na afloop van zijn verkenning met ploegmaat Tim Merlier. “Het is een heel snel parcours”, vond de kopman van Crelan-Vastgoedservice, “een omloop die een beetje atypisch is ten opzichte van de rest van het seizoen. Het is een parcours met heel snelle bochten, het tempo zal constant hoog liggen en je komt eigenlijk nergens tot stilstand. Je vindt hier ook een paar lange ‘lopende’ stroken, breed ook, waar je je kracht kwijt kan. Daar hou ik wel van.”

“Het is een cross die we in Vlaanderen niet gewoon zijn. Het bolt overal heel goed, heel snel. Bij ons leggen ze veel haakse bochten in het parcours waardoor je iedere keer weer opnieuw uit je ritme bent en na elke bocht weer moet optrekken. Hier heb je lange, vlot draaiend bochten en stokt het tempo niet. Een mooie omloop, ik ben er wel tevreden mee.”

Ziet hij plaatsen waar het verschil gemaakt kan worden? “Ja, toch wel”, stelde hij, “het lastigste deel van het parcours ligt op het eind, richting de aankomst. Dat stuk begint met een lange, steile klim met balken bovenaan, daarna gaat het even naar beneden en vervolgens wacht een heel lang stuk vals plat richting aankomst. Daar ligt het zwaartepunt van het parcours. Het is een strook die in het begin niet zal doorwegen, maar als daar paar keer hard op gekoerst wordt, dan zullen er daar na een paar rondjes gaten vallen.”

© BELGA

Bondscoach De Bie: “Ontzettend droog”

Bondscoach Rudy De Bie was ook van de partij. “Aan het parcours is nagenoeg niets veranderd in vergelijking met het verleden”, wist hij te vertellen, “maar één ding valt me wel op: het ligt er ontzettend droog bij. Het zal een razendsnelle wedstrijd worden.”

Dat beaamde ook Laurens Sweeck (Era-Circus), die drie rondjes afwerkte op het parcours. “Het is snel, heel snel”, zei hij, “maar na een paar rondjes zal je het toch wel voelen in de benen. Als er echt de ganse tijd wordt gekoerst, zal deze omloop doorwegen op het eind. Het gaat toch veel op en neer, met niet zo veel bochten en veel lange stukken waar snelheid zal gemaakt worden. Dat zal je voelen op het eind.”

“The usual suspects zijn hier de favorieten”, aldus de kopman van Era-Circus. “Wout van Aert en Mathieu van der Poel en een paar renners zullen hier wel verrassen. Het is een EK, in de eerste plaats denk ik dan aan de Fransman Clément Venturini. Hij koerst voor eigen volk en zal willen scoren. Ook Tim Merlier en Michael Vanthourenhout verwacht ik hier vooraan, renners die goed uit de voeten komen op zo’n snel parcours.”

Vanthourenhout wil meedoen voor podiumplaats

“Het is een parcours met hoogtemeters en dan is het misschien wel logisch dat mijn naam genoemd wordt”, reageerde Michael Vanthourenthout. “Mijn conditie is goed en hopelijk kan ik hier zondag meedoen voor het podium. Vorig jaar werd ik vierde op het EK, een medaille zondag zou wel mooi zijn.”

De West-Vlaming van Marlux-Napoleon Games verwacht zich aan een gesloten wedstrijd. “Het zal wachten zijn tot de twee grote namen de wedstrijd openbreken”, meent hij, “een tactische koers, misschien kijken ze wat te veel naar elkaar en kunnen anderen daar van profiteren. En als ze dan echt het tempo de hoogte in jagen, hoop ik om te kunnen volgen. Ik denk dat Wout hier de topfavoriet is, het is een parcours voor een renner met veel kracht, een omloop in zijn voordeel.”

Lees verder onder de foto!

© BELGA

De definitieve deelnemerslijst van het EK veldrijden bij de mannen en vrouwen elite dat zondag gereden wordt in het Franse Pontchâteau:

Mannen elite - 29 deelnemers:

Nederland:

1. Lars van der Haar; 2. Stan Godrie; 3. Thijs van Amerongen; 4. Twan van den Brand; 5. Mathieu van der Poel; 6. David van der Poel; 7. Corné van Kessel

België:

9. Jens Adams; 11. Toon Aerts; 12. Wietse Bosmans; 13. Kevin Pauwels; 15. Laurens Sweeck; 16. Wout van Aert; 17. Michael Vanthourenhout; 40. Tim Merlier

Tsjechië:

21. Michael Boros

Frankrijk:

24. Matthieu Boulo; 25. Steve Chainel; 26. Alois Falenta; 27. Francis Mourey; 28. Clément Venturini

Duitsland:

29. Philipp Walsleben

Luxemburg:

31. Gusty Bausch

Noorwegen:

32. Frederik Haraldseth

Slovakije:

33. Martin Haring

Spanje:

34. Asier Arregui Dominguez

Zwitserland:

35. Severin Saegesser; 38. Marcel Wildhaber; 39. Simon Zahner

Vrouwen elite: 22 deelnemers:

België:

1. Sanne Cant; 2. Alicia Franck; 4. Ellen Van Loy; 7. Jolien Verschueren

Tsjechië:

8. Pavla Havlikova; 9. Martina Mikulaskova

Frankrijk:

10. Perrine Clauzel; 11. Caroline Mani; 12. Marlene Petit; 13. Fanny Stumpf

Groot-Brittannië:

14. Nikki Brammeier (Harris); 15. Helen Wyman

Italië:

16. Alice Maria Arzuffi

Luxemburg:

20. Christine Majerus

Nederland:

21. Lucinda Brand; 22. Sophie De Boer; 23. Thalita De Jong; 24. Maud Kaptheijns

Noorwegen:

26. Elisabeth Sveum

Spanje:

27. Lucia Gonzalez Blanco; 28. Olatz Mugica Odriozola

Zwitserland:

29. Lise-Marie Henzelin