OVERZICHT. Dit zijn de anti-inbraaktips van de politie LRH

Print
OVERZICHT. Dit zijn de anti-inbraaktips van de politie LRH

Foto: Twitter @PolitieLRH

Om burgers erop attent te maken dat er elke dag meer dan 200 woninginbraken worden gepleegd in ons land, organiseren de politiediensten vandaag de actiedag 'Eén dag niet'. Deze derde editie focust vooral op senioren, maar de anti-inbraaktips die de politiezone LRH via Twitter deelt zijn uiteraard voor iedereen nuttig. Wij lijsten ze voor u op.

Met de nationale campagne "1 dag niet" willen politie en overheid vrijdag burgers bewustmaken rond inbraakpreventie en hen tips te geven over hoe ze ongewenst bezoek kunnen vermijden. Daarnaast biedt de campagne ook een podium aan burgerinitiatieven, die te terug te vinden zijn op www.1dagniet.be.

De actiedag tegen woninginbraken komt overgewaaid uit Nederland en probeert burgers te informeren over allerlei manieren om ongewenste bezoekers buiten te houden. Zo sporen de initiatiefnemers mensen via de website www.1dagniet.be aan om geen sleutels onder een deurmat of in een bloembak te bewaren en wordt hen ook aangeraden waardevolle spullen uit het zicht te bewaren.

Ondertussen is het al de derde keer dat het initiatief in ons land wordt georganiseerd. "Jaar na jaar stijgt het aantal initiatieven. In 2014 zijn er in 347 geregistreerd, in 2015 waren dat er in totaal al 583. Het is fantastisch om te zien dat de campagne door zoveel mensen en organisaties gedragen wordt", zegt Pierre Thomas, directeur Lokale Veiligheid bij de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken.

Een van die lokale initiatieven vindt dit jaar bijvoorbeeld plaats in Oud-Heverlee. Minister van Justitie Koen Geens zal daar met burgemeester Adri Daniëls "witte voetjes" (flyers in de vorm van een voetstap) uitdelen om de bewoners te sensibiliseren en samen met de politie nagaan of woningen inbraakgevoelig zijn.

Ons land krijgt elk jaar te maken met zowat 75.000 woninginbraken, wat neerkomt op meer dan 200 per dag. De maatschappelijke kosten daarvan zouden meer dan 350 miljoen euro bedragen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio