© JaTi

© JaTi

© JaTi

© JaTi

© JaTi

© JaTi

© JaTi

© JaTi

© JaTi

© JaTi

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bioscoop, joodse wijk en station aangevallen: grote rampoefening in Antwerpen

In Antwerpen vond voorbije nacht een grootschalige rampoefening plaats. Antwerpse hulpdiensten oefenden op een terroristische aanval op drie plaatsen: Kinepolis Antwerpen, de joodse wijk én Antwerpen-Centraal. Zowat alle hulpdiensten verleenden hun medewerking, net als 200 figuranten. De politie benadrukt dat de oefening er niet kwam na een concrete dreiging.

JaTi

Volgens het scenario sloegen de daders kort na elkaar toe op drie verschillende locaties. Om 1.10 uur gebeurde zogezegd een ontploffing in het treinstation, met een spijkerbom in een internationale trein. Zes verdachten trokken in de loop van de volgende uren naar een gemeenschapscentrum in de joodse wijk, waar ze in het rond schoten en slachtoffers maakten. En naar Kinepolis aan de Groenendaallaan.

Knallen

De oefening kwam er op vraag van Lokale Politie Antwerpen en andere hulpdiensten, die nét voor de machtsontplooiing communiceerden via Twitter en een persbericht. “De organisatie wenst te benadrukken dat er GEEN concrete dreiging is die voorwerp uitmaakt van deze oefening. Wél wil de politie de parameters van de oefening zo realistisch mogelijk maken.”

Naast de lokale en federale politie namen ook Defensie, andere hulpdiensten, het parket en de NMBS deel. Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever, de New York Police Department (NYPD) en enkele agenten van de Nederlandse politie waren aanwezig. De eventuele leerpunten die uit de oefening blijken, worden binnen enkele weken met alle deelnemende partijen doorgenomen. Op basis daarvan zullen de noodinterventieplannen geoptimaliseerd worden, aldus nog de politie. Om het oefenen realistisch te maken, werden échte knallen gesimuleerd, en moesten 200 figuranten, volgens een scenario dat op voorhand klaarlag, voor slachtoffer spelen.

Aangeboden door onze partners