Kijken naar foto’s van een vagina is goed voor je zelfbeeld

Foto’s bekijken van een vagina, de vulva in het bijzonder, leidt ertoe dat je een positief beeld krijgt van je eigen geslachtsorgaan. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek, verschenen in het internationale vakblad

Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology

.

vwh

Een team Nederlandse wetenschappers liet 43 vrouwen foto’s van vulva’s, het uitwendige deel van de vagina, en beelden van neutrale objecten zoals kunst en architectuur zien. Zowel voor als twee weken na de test werd de tevredenheid van de dames over hun vagina gemeten. Er werd ook gepolst naar het seksleven van de dames en hun zelfvertrouwen om te zien of dit eventueel hun idee over de foto’s kon beïnvloeden.

Wat blijkt nu? De meeste deelneemsters waren bij aanvang van de test al best tevreden met hun eigen vagina, maar de blootstelling aan de vaginafoto’s resulteerde in een nog positiever zelfbeeld van de genitaliën. Het positieve beeld was na twee weken nog steeds aanwezig.

De onderzoekers concluderen hieruit dat foto’s van vagina’s bekijken je zelfbeeld een boost geeft. Dat betekent ook dat vrouwen die een schaamlipverkleining overwegen, zichzelf beter kunnen relativeren en accepteren waardoor ze de operatie niet ondergaan.

“Dit is een klein en eenvoudig onderzoek, maar heel belangrijk”, zegt seksuologe en hoofdonderzoekster Ellen Laan. “Vrouwen die een schaamlipverkleining willen, beseffen vaak niet dat de ingreep ook negatieve gevolgen kan hebben, zoals pijn bij het vrijen.”

Niet te missen