© EPA

NAVO gaat weldra radarvliegtuigen inzetten in strijd tegen IS

De AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO zullen weldra ingezet worden met observatiemissies voor de internationale coalitie onder leiding van de VS tegen Islamitische Staat (IS). Dat werd zondag vernomen bij het militair bondgenootschap.

Er is sprake van ongeveer 360 vlieguren per maand. De missies zullen wel van start gaan zonder deelname van de Duitsers, die goed zijn goed voor een derde van de bewuste vloot. Het Duitse persbureau DPA meldde vrijdag dat de Bundestag de deelname nog moet goedkeuren. Die stemming zou er begin november zijn.

De 28 NAVO-lidstaten discuteerden al enkele weken over de vraag van de Verenigde Staten om de AWACS-radarvliegtuigen in te zetten. De NAVO-toestellen moeten de Amerikaanse vervangen. Begin juli op de NAVO-top van Warschau was bij de staats- ene regeringsleiders een politiek akkoord uit de bus gekomen over de inzet. Bij de verdragsorganisatie klinkt het dat de ministers van Defensie definitief groen licht zouden moeten geven. Zij komen woensdag en donderdag samen in Brussel.

Omwille van de Duitse vrees dat een meer directe betrokkenheid van de NAVO in het Syrische conflict een politiek akkoord zou bemoeilijken, zullen de toestellen niet boven Syrisch en Iraaks grondgebied vliegen, maar enkel boven Turkije of in het internationaal luchtruim boven de Middellandse Zee.

De toestellen zullen vanuit Konya in Turkije opereren. De NAVO heeft zestien eigen AWACS, gestationeerd in Duitsland. Een vijftigtal Belgen maakt deel uit van het internationale militair personeel.