© Belga

Eindelijk modder

Wout van Aert wint Kermiscross in Ardooie: “Eindelijk echt cross”

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft donderdag de 22e editie van de Kermiscross in Ardooie op zijn naam geschreven. De regerende wereldkampioen domineerde de hele veldrit en haalde het solo voor Toon Aerts. Klaas Vantornout mocht als derde mee het podium op. Op de erelijst is Van Aert de opvolger van Tom Meeusen.

vermi

Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice) boekte donderdag in Ardooie zijn zesde zege van het seizoen. Het leek bij momenten alsof hij tijdens de Kermiscross een training met veel toeschouwers had ingelast.

“Ik heb liever zo’n zwaar parcours dan dat van die snelle crossen. Dit was echt mijn ding. Ik had al snel een kloof geslagen op de rest, maar was toen nog niet zeker van mijn zege. Je weet nooit wat er achter de rug allemaal gebeurt, dus bleef ik maar doorgeven”, aldus de regerende wereldkampioen.

“Toen ik hoorde dat ik een minuut voorsprong had, wist ik dat het binnen was als ik gespaard zou blijven van pech. Met zes zeges op de teller ben ik heel tevreden. Het seizoen is voor mij heel goed begonnen en alles verloopt naar wens. Natuurlijk is de concurrentie met Mathieu van der Poel groot. Ik hoop dan ook dat we zo snel mogelijk meer van dergelijke omlopen krijgen. Vandaag had ik de koers vrij snel onder controle. Dat biedt perspectieven voor zaterdag in Boom en zondag in Valkenburg. Sommigen denken dat dit een trainingstocht was, wel het was er wel één die in de benen gaat kruipen. Recupereren is de boodschap, want ik wil dit weekend ook mijn mannetje staan.”

Aerts: “Eindelijk ploeteren in de modder”

Toon Aerts (Telenet-Fidea) eindigde op een knappe tweede plaats. Aerts laat de cross van zaterdag in Boom bewust schieten om voldoende te kunnen recupereren voor de Wereldbekercross van zondag in Valkenburg.

"In Nederland krijgen we meteen een heel ander parcours. Daar moet je echt op explosiviteit rijden, wil je een rol van betekenis spelen. Ginds moet je vanuit stilstand opnieuw op gang geraken, niet echt mijn ding. De cross in Boom laat ik bewust schieten. Het seizoen is nog lang genoeg. Trouwens, onderschat deze wedstrijd toch niet. Ardooie zal zeker in de kleren kruipen, maar ik hoop voldoende hersteld te zijn voor de Wereldbekercross in Nederland", vertelde Aerts.

Het parcours in Ardooie lag er door de regenval zompig bij. "In de Verenigde Staten hadden we al wat modder gehad, maar dit was toch heel wat anders. Daar hadden ze de dranghekken aan de kant geschoven zodat we toch steeds konden rijden, in Ardooie was dat niet het geval. Hier moest je meermaals van de fiets. Op bepaalde modderstroken was het echt ploeteren. Dit type parcours ligt me wel. Ik was heel goed gestart. Ik wou het tempo van Wout van Aert nog even volgen, maar zag al snel in dat dit onbegonnen werk was en ik liet hem dan maar rijden in plaats van mezelf op te blazen. Ik kon na een foutje van Klaas Vantornout op de tweede plaats komen en die stek wou ik zeker behouden, wat dus ook gelukt is."

Vantornout: “Zelfs onderkoeld geraakt”

Klaas Vantornout mocht als derde mee het podium in Ardooie. Na de wedstrijd zocht de voormalige Belgische kampioen een gasvuurtje op om zich toch ietwat te verwarmen. Vantornout was immers twee keer ten val gekomen. "Ik ben wat onderkoeld geraakt. Ik lag op een gegeven moment in een diepe plas plat op mijn buik te spartelen. Alsof één keer niet genoeg was, deed ik dat wat later nog eens over", gaf Vantornout mee.

"Ik ben alvast tevreden met een podiumplaats. Op uitzondering van Mathieu van der Poel waren de betere renners hier. Trouwens, tegen die jonge mannen is het niet evident om een plaats in de top vijf te behalen, laat staan een podiumplaats. Dit is een goede zaak. Het komt er nu op aan niet ziek te worden. Er komen immers belangrijke crossen aan. Ik pas voor de veldrit in Boom. Dit kan ik niet echt meer aan. Op donderdag koersen en dan nog tweemaal in het weekend, is van het goede teveel. Vandaag was het ook bijzonder zwaar op een ouderwets veldritparcours."

Aangeboden door onze partners