Beursmakelaars: “Doel meerwaardebelasting lovenswaardig, oplossing veel minder”

Print
Beursmakelaars: “Doel meerwaardebelasting lovenswaardig, oplossing veel minder”

archiefbeeld. Foto: REUTERS

De Belgische Vereniging van Beursleden (BVBL), die de beursmakelaars in ons land vertegenwoordigt, waarschuwt dat de meerwaardebelasting die de CD&V wil invoeren, contraproductief kan zijn. De makelaars vrezen dat de nieuwe belasting net als de speculatietaks niet het verhoopte rendement zal halen.

De CD&V wil in het kader van de federale begroting een meerwaardebelasting op aandelen invoeren, met de bedoeling om de fiscaliteit “eerlijker” te maken. Wie zijn aandelen langer in portefeuille houdt, zou daarbij wel minder zwaar belast worden. Een eerste schijf van meerwaarden zou worden vrijgesteld en KMO’s en starters zouden de dans ontspringen.

De BVBL heeft bedenkingen bij de complexiteit van het CD&V-voorstel. “Het doel van het ontwerp mag dan al lovenswaardig zijn in budgettair opzicht, de voorgestelde oplossing is dat veel minder.”

Afkeer van aandelen

De beursmakelaars vinden dat het principe haaks staat op de economische ontwikkeling van ons land en op de financiering van de reële economie via de inbreng van spaargeld. Het gevaar is volgens de BVBL niet denkbeeldig dat de Belg zich gaat afkeren van beleggingen in aandelen.

De BVBL vreest ook dat buitenlandse investeerders kunnen worden afgeschrikt door de juridische en fiscale onzekerheid in ons land. De taks fnuikt volgens de makelaars bovendien de toekomstkansen van Brussel als financieel centrum in Europa.

Praktische uitvoering

Daarnaast waarschuwen de beursmakelaars voor de problemen bij de praktische uitvoering van de meerwaardebelasting en van de duur van het permanent overzicht van de te volgen transacties. Niet alleen bij de financiële instellingen en bij de fiscus, maar ook bij de spaarder zelf. Mogelijk wordt het verhoopte rendement niet gehaald, want in het verleden is ook al gebleken dat de betrokken partijen hun gedrag wijzigen, waarschuwt de BVBL.

De sector van de beursvennootschappen is goed voor 800 jobs in België. De sector was de afgelopen maanden al slachtoffer van de speculatietaks, waardoor het aantal aandelentransacties sterk daalde. Steeds meer Belgische beleggers zouden daardoor voor een buitenlandse financiële bemiddelaar kiezen, bijvoorbeeld in Nederland en Luxemburg.