© Photo News

Test-Aankoop ook begonnen met individuele procedures tegen VW en D’Ieteren

Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft enkele dagen geleden ook een individuele procedure opgestart tegen de Duitse autobouwer Volkswagen en de Belgische verdeler D’Ieteren. Er liep al een collectieve procedure tegen de Volkswagen-groep, maar de wet laat niet toe dat mensen die voor 1 september 2014 een sjoemelauto kochten zich daarbij aansluiten. Daarom is eerder deze week, met een dagvaarding tegen de Volkswagen-groep en D’Ieteren, een individuele procedure opgestart. De consumentenorganisatie beschikt daarvoor al over goed dertig volledige dossiers.

Bij die individuele procedure kunnen zich andere autobezitters blijven aansluiten. Goed 6.000 consumenten maakten zich al kenbaar bij Test-Aankoop, maar van de meesten van hen heeft de organisatie dus nog geen volledig dossier. De organisatie roept consumenten op zich aan te sluiten bij hun procedures, hetzij de groepsvordering, hetzij de individuele procedure. “Elke Volkswagen-klant moet een schadevergoeding krijgen voor het bedrog van de Volkswagen-groep, ongeacht of zij hun wagen hebben gekocht voor of na 1 september 2014.”

Morgen/maandag wordt een eerste rechtbankzitting georganiseerd over de collectieve vordering. Op 9 september was al een inleidende zitting. “We hopen dat er maandag al ten gronde zal gepleit worden over de ontvankelijkheid van onze procedure, maar we zijn er ons van bewust dat de tegenpartij vertragingsmanoeuvres zal willen uitvoeren”, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop.

De autobouwer gaf in september 2015 toe dat in 11 miljoen voertuigen software was ingebouwd om een loopje te nemen met de uitstoottests. 8,5 miljoen van die voertuigen waren op de Europese markt terechtgekomen maar terwijl Volkswagen in de Verenigde Staten 14,7 miljard dollars uitgetrokken heeft om gedupeerde consumenten te compenseren, is er in Europa nog geen schadevergoeding betaald.

Test-Aankoop is van mening dat ook de Europese consumenten recht hebben op een vergoeding en eist dat de klanten de aankoopprijs van hun wagen terugbetaald krijgen en hun wagen mogen houden.