© BELGA

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Van Aert én Van der Poel hebben pech in Ronse maar ontketende wereldkampioen wint

Wout Van Aert heeft op en rond de Hotondberg in Ronse de 7e editie van de GP Mario De Clercq gewonnen. Een bewogen editie want de wereldkampioen kende tot tweemaal toe materiaalpech maar ook Mathieu van der Poel werd in de steek gelaten door zijn materiaal, waardoor een ontketende Van Aert alsnog naar de zege kon rijden. Van Aert wordt meteen de eerste leider in de DVV Trofee, de opvolger van de Bpost Bank-trofee.

vml

Nadat de start van de eliterenners met meer dan een kwartier was uitgesteld door een ernstige blessure van de Belgische Eva Maria Palm in de vrouwenrace, kregen we een verschroeiende start.

Wout Van Aert sukkelde zaterdag in Meulebeke nog met maag- en darmklachten maar was duidelijk hersteld en trok meteen in de aanval. Alleen Michael Vanthourenhout, Tom Meeusen en Toon Aerts konden mee. Mathieu van der Poel (de winnaar van de Berencross in Meulebeke) nam een afwachtende start maar besefte het gevaar en dichtte in de tweede ronde in één ruk de kloof met het groepje van de wereldkampioen.

Dubbele materiaalpech Van Aert

Net als in Gieten werd Van Aert echter geconfronteerd met kettingproblemen. Deze keer niet in de finale maar al in de derde ronde, toch was het kwaad geschied want Vanthourenhout twijfelde vooraan niet en gaf er meteen een snok aan, waardoor de wereldkampioen bij het ingaan van de vierde ronde een achterstand had van een vijftiental seconden. Toen Van der Poel zich op kop zette, werd de achterstand van de wereldkampioen nog wat groter en tot overmaat van ramp liep de ketting van Van Aert er nog voor half koers er een tweede keer af. Een ontketende Van der Poel liet ook Vanthourenhout ter plekke met nog vijf ronden te gaan.

Van Aert porbeerde verwoed de scheve situatie recht te zetten maar had toen nog steeds net geen halve minuut achterstand. De wereldkampioen rolde de ene renner na de andere renner op maar kwam geen seconde dichter op de koploper en de vogel leek gaan vliegen.

Ook ketting van Van der Poel breekt

Tot ook Van der Poel zijn ketting gewoon kapot trapte. Van Aert aarzelde niet en nam de leiding over met nog drie ronden te rijden. Van Aert kwam zo plots aan de leiding en stoomde door, Van der Poel volgde als vierde achter Lars van der Haar en Jens Adams.

Een ontketende Van Aert stoomde door en reed door naar de zege, de veer was gebroken bij Van der Poel waardoor Vanthourenhout en Adams het onder elkaar konden uitmaken wie tweede werd. Een verschroeiende demarrage van Adams in de slotronde bleek voldoende waardoor de twee Crelan-ploegmaats op één en twee stonden.

Van Aert - Van der Poel: 1-2

Na zeges van Van der Poel in Gieten vorige week zondag en Meulebeke gisteren/zaterdag, nam Van Aert dus weer revanche. Vorig jaar ging de zege in Ronse ook al naar Wout van Aert, die dit seizoen al aan vier zeges zit na de veldrit in Geraardsbergen en de Wereldbekermanches in Las Vegas en Iowa City.

Aan de streep had de wereldkampioen uiteindelijk een voorsprong van 29 seconden op naaste achtervolger Jens Adams. In het tijdsklassement van de DVV Trofee is hij logischerwijs ook de eerste leider. Voor de tweede manche van het seizoen in de DVV Verzekeringen Trofee is het wachten tot begin november. Op Allerheiligen wordt er dan op de Koppenberg in Oudenaarde gestreden voor de overwinning.

Uitslag:

1. Wout van Aert in 1u02’01”

2. Jens Adams +39”

3. Michael Vanthourenhout +33”

4. Mathieu van der Poel (Ned) +55”

5. Kevin Pauwels +58”

6. Lars van der Haar (Ned) +1’04”

7. Toon Aerts +1’15”

8. Klaas Vantornout +1’33”

9. Tom Meeusen +1’33”

10. Gianni Vermeersch +1’38”

De manches van de DVV Trofee:

Zondag 9 oktober: GP Mario De Clercq Ronse

Zondag 11 november: Koppenbergcross Oudenaarde

Zondag 27 november: Flandriencross Hamme

Zaterdag 10 december: Cyclocross Essen

Zaterdag 17 december: Scheldecross Antwerpen

Donderdag 29 december: Azencross Loenhout

Zondag 1 januari 2017: GP Sven Nys Baal

Zaterdag 4 feburari 2017: Krawatencross Lille