© Shutterstock

"Leven van kinderen wereldwijd bedreigd door junkfood"

De VN had een mooi plan klaar om de steeds stijgende cijfers van kinderen die aan obesitas lijden een halt toe te roepen tegen 2025. Van die missie lijkt volgens wetenschappers van het World Obesity Forum echter weinig in huis te gaan komen. Steeds meer kinderen zullen volgens hen geconfronteerd worden met overgewicht en de ziektes die daarmee gepaard gaan, wat een grote tol zal eisen inzake hun levenskwaliteit en leven tout court.

flb

De cijfers zijn nu al hallucinant: meer dan 3,5 miljoen kinderen in de wereld hebben diabetes type-2, iets wat vroeger haast nooit bij kinderen voorkwam, en volgens het World Obesity Forum (WOF) stijgt dat cijfer tot 4,1 miljoen in 2025. Nu al vertonen 13,5 miljoen kinderen een verzwakte tolerantie voor glucose, een voorbode voor het krijgen van diabetes. Ongeveer 24 miljoen kinderen hebben al een hoge bloeddruk en nog eens 33 miljoen onder hen hebben een vette lever als gevolg van obesitas. Verwacht word dat er tegen 2025 wereldwijd 268 miljoen kinderen met overgewicht zullen zijn, van wie 91 miljoen obees. Ze kijken op tegen een ingekort leven, ziektes en zelfs amputaties.

De drie landen met de hoogste cijfers inzake overgewicht bij kinderen zijn de eilanden Kiribati, Samoa en Micronesië. Bij de dichtstbevolkte gebieden met de hoogste cijfers vinden we Egypte terug waar meer dan een derde van de kinderen tussen 11 en 17 jaar met overgewicht of obesitas kampt. Ook Griekenland (31,4 procent), Saoedi-Arabië (30,5 procent), de VS (29,3 procent), Mexico (28,9 procent) en Groot-Brittannië (27,7 procent) doen het heel slecht.

Spectaculaire toenameBoosdoeners zijn in veel gevallen junkfood, frisdranken en een gebrek aan beweging, meent het WOF. In de laatste tien jaar zou de consumptie van frisdrank nog met een derde toegenomen zijn en bij de helft van wereldbevolking die in verstedelijkst gebied woont, krijgt 80 procent van de jongeren tussen 11 en 18 jaar te weinig beweging. Volgens Tim Lobstein, een van de auteurs van de studie en directeur bij het WOF, staat het vast dat wat kinderen eten dé oorzaak bij uitstek is waarom er zoveel onder hen met obesitas kampen. Bovendien zouden in armere landen de obesitas en groeibelemmering hand in hand gaan door de gebrekkige voedselbedeling.

Wereldwijd probleem"Je kunt besmet water niet vervangen door cola en chocolademelk, of een gebrek aan goede maaltijden met instantnoedels en dan nog verwachten dat deze kinderen goed groeien. Zo moet borstvoeding in grote delen van Azië in een sneltempo plaatsmaken voor melkpoeder en net in die gebieden zien we de grootste toenames in overgewicht en obesitas", zegt Lobstein. "De obesitasepidemie heeft ondertussen bijna elk land in de wereld bereikt, en de cijfers blijven maar stijgen. Risicofactoren zoals frisdrankconsumptie en sedentaitre omgevingen zijn toegenomen. reclame voor fastfood blijft onze keuze inzake voeding toenmend bepalen. De overheden kunnen en moeten ingrijpen."

Niet te missen