VIDEO. Hilde Evens fietst elke dag 60 km om te gaan werken

Hilde Evens (48) fietst elke ochtend 30 km van haar woonplaats Bree naar haar werk bij JBC in Houthalen. Ze geniet van de stilte, de ondergaande maan en opgaande zon, bambi in het bos en de vogels die beginnen te fluiten. En ’s avonds fietst Hilde vrolijk 30 km terug naar huis, waar haar auto staat te staan.

“Ik ben alle dagen dankbaar dat ik deze gezonde keuze kan maken, want veel mensen hebben die kans niet”, vertelt Hilde.Sinds 25 juli is ze elke morgen om half vijf uit de veren om tijdig op haar werk te geraken. Als verantwoordelijke voor de import uit het Verre Oosten bij JBC, moet ze vroeg aan de slag om nog met de Chinezen te kunnen communiceren. Hilde doet de afstand met haar elektrische fiets in 1 uur 10 minuten, dat is amper 20 minuten meer dan met de auto in de avondspits. “Heen en terug doe ik er in totaal 50 minuten langer over met de fiets, maar dat stoort me niet. Ik zie alle dagen de zon opgaan, krijg veel zuurstof binnen en voel me kiplekker. Met een zittende job is beweging nodig. En ik vind het héél fijn als ik de files in Helchteren voorbijfiets.”

Het fietsen begon voor Hilde met het project ‘De testkaravaan’ van de provincie, waar haar werkgever aan meedeed. “Ik mocht twee weken een elektrische fiets testen en dat was een schot in de roos. Daarna heeft Hilde zich een e-bike gekocht en over een half jaar zal die afbetaald zijn dankzij de fietsvergoeding. Ze probeert nu ook andere collega’s op de fiets te krijgen. “Vroeg opstaan is het einde van de wereld niet. Tegen regen en wind kun je je kleden. Alleen als het vriest, ga ik niet met de fiets. Ik fiets trouwens zeer defensief. Als er auto’s komen, geef ik die altijd voorrang ook al heb ik zelf voorrang. Er wordt trouwens weinig rekening gehouden met de fietser: het fietspad wordt op veel plaatsen gebruikt als parkeerplaats. Je moet dan als fietser altijd gefocust blijven.”

Lees meer over ons dossier Mobiliteit