"Indien Hasselt zijn bovenregionale ambities wil waarmaken, moet het ook investeren in cultuur"

Print
"Indien Hasselt zijn bovenregionale ambities wil waarmaken, moet het ook investeren in cultuur"

Foto: HBvL

Vandaag is de opening van de Stadstriënnale Hasselt-Genk, een reeks tentoonstellingen en artistieke projecten over trademarks. Trademarks, te verstaan als logo’s en merknamen, drukken hun stempel op ons dagelijks leven. Ze geven herkenbaarheid en identiteit aan producten en diensten, maar ook aan de gebruiker ervan. De verschillende tentoonstellingen verkennen het spanningsveld tussen het artistieke en het commerciële aspect van trademarks; en dit vanuit beeldende kunst, mode, design, fotografie en muziek.

De Stadstriënnale loopt nog tot 8 januari. U heeft dus nog even tijd. Maar u moet echt eens gaan kijken. En wanneer u de tentoonstellingen in Z33 bezoekt, kunt u misschien ook eens gaan kijken naar de begijnhofhuisjes in Hasselt. Zolang het nog kan.
De Limburgse provincieraad heeft immers op voorstel van gedeputeerde Igor Philtjens beslist om de 13 begijnhofhuisjes te verkopen. De achterliggende reden is dat door de interne Vlaamse staatshervorming de provincie niet langer subsidies kan krijgen voor de restauratie van de huisjes. De provincie zit te krap bij kas om het zelf te doen. Dit kunnen we volgen. Maar dat straks ook een projectontwikkelaar de huisjes kan kopen, restaureren en vervolgens commercialiseren, kunnen en willen we niet volgen. Het gaat hier om historisch erfgoed waar meer mee valt te doen dan exclusieve huisvesting.

Hasselt heeft bovenregionale ambities. Het profileert zich als de stad van de smaak waar het aangenaam shoppen en lekker tafelen is. Maar indien de stad haar ambities helemaal waar wil maken, zal Hasselt ook moeten investeren in cultuur. En dit zowel in de software - waarbij de stad vanuit een coördinerende functie uitdrukkelijk moet kijken naar de subsidies van cultuurminister Sven Gatz - als in de hardware.

Cultuur verwondert, doet nadenken, verruimt blikken, verenigt mensen en draagt bij tot meer verdraagzaamheid. Cultuur in de brede betekenis van het woord is de dag van vandaag de voornaamste hefboom naar stadsontwikkeling met een economische fall-out. Waarom naast de groene en de blauwe boulevard geen cultuurboulevard van kanaalkom tot kathedraal? Van Silo (Het nieuwstedelijk en Villa Basta) via Muziekodroom, PXL Mad, de oude gevangenis (UHasselt), het Jenevermuseum, het Modemuseum en de bibliotheek tot het Begijnhof waar straks het volledig vernieuwde Z33 zijn deuren zal openen. Daar horen de begijnhofhuisjes bij die perfect geschikt zijn voor kleinere tentoonstellingen en projecten. Evenals voor de huisvesting van artiesten in residentie, al helemaal nadat Z33 zich zal hebben ontwikkeld tot een Vlaams kunstencentrum met nu al internationale renommee. Het Begijnhof heeft als historisch erfgoed met een hedendaagse invulling alles in zich om de culturele hotspot van Hasselt te zijn.

Daarom willen we er hier op aandringen dat de stad Hasselt de begijnhofhuisjes terugkoopt van de provincie. Ook omdat de stad wel nog tot 80 procent aan subsidies kan krijgen voor de restauratie van de huisjes, een restauratie die zelfs nog even kan wachten omdat die huisjes heus niet op instorten staan.