Wel chemo, geen kanker: 20.000 euro schadevergoeding

Print
Wel chemo, geen kanker: 20.000 euro schadevergoeding

Foto: AP

Exact een jaar geleden overleed Corrie Lombarts uit het Nederlands-LImburgse Hoensbroek aan hartfalen. Ze onderging zware chemokuren tegen asbestkanker, terwijl daarna bleek dat er geen sprake was van kanker, zo schrijft Dagblad De Limburger. Haar echtgenoot Bert wijt het overlijden aan de chemo en kreeg een schadevergoeding van 20.000 euro van het ziekenhuis.

Vlak voor haar zeventigste verjaardag, in juli 2014,  krijgt Corrie Lombarts-Weitering de diagnose longvlieskanker. Enkele dagen later begint de eerste van vier zware chemokuren. Die doen haar uiteindelijk de das om, weet haar echtgenoot zeker. Pas na de chemo, in december, wordt duidelijk dat in het Heerlense ziekenhuis een fout is gemaakt: er is geen sprake van kanker. 

Corrie Lombarts overlijdt op 21 september 2015 in het AZM in Maastricht, waar tevergeefs een laatste poging is gewaagd haar leven te redden. Hun gouden bruiloft, die ze in december zouden vieren, haalt ze net niet. Officiële oorzaak van overlijden: hartfalen. Bert Lombarts (80) weet wel beter: dat hartfalen is veroorzaakt door de complicaties van de chemo. De verzekeraar van het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen betaalt Lombarts een schadevergoeding van 20.000 euro. Dat wil niet per se zeggen dat de aansprakelijkheid wordt erkend, zegt letselschadejurist Rolf de Boer, die dit bedrag voor Lombarts uit het vuur sleepte: „Officieel is die niet erkend. Aan de andere kant zou natuurlijk geen schade vergoed zijn als heel duidelijk was dat daar geen aansprakelijkheid zou liggen. Dus het is met een grote mate van waarschijnlijkheid dat deze verzekeraar ziet dat hier een fout is gemaakt.”

Uit het medisch dossier blijkt wel dat Corrie Lombarts een zwak gestel had. In 1993 heeft ze keelkanker gehad, maar ze werd in 2005 genezen verklaard. Recenter ontwikkelde ze ook een levercirrose en moest stoppen met drinken.  De interniste liet begin juli 2014 weten tevreden te zijn over de lever: Corrie Lombarts hoefde pas over een half jaar terug te komen. „Maar ze liet voor de zekerheid nog even een scan maken. Toen ontdekten ze wat vocht achter de longen. Van dat vocht werd een punctie genomen.” "Toen kregen we te horen dat mijn vrouw longvlieskanker had. Asbestkanker.”

De Lombartsen kregen het advies om meteen een aanvraag voor schadevergoeding in te dienen bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). In augustus werd gestart met de chemotherapie; de laatste kuur was eind november. Op 19 december lieten specialisten van  IAS het ziekenhuis weten dat er geen sprake was van asbestkanker.

De verzekeraar van het Zuyderland-ziekenhuis keerde 20.000 euro uit. Lombarts gaat akkoord, omdat hij anders nog jaren aan het procederen is: „Dat heeft geen zin, ik ben 80.” Het ziekenhuis liet in een reactie weten dat ze de onterechte chemo betreurt "en dat de financiële genoegdoening slechts in beperkte mate het leed verzacht."