© Stefan Beukelaers

© Stefan Beukelaers

© Stefan Beukelaers

© Stefan Beukelaers

© Stefan Beukelaers

© Stefan Beukelaers

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Tuinbouwschool overhandigt eerste blindengeleidehond

Enige jaren geleden werd er in de Tuinbouwschool van Sint-Truiden een mooi project opgestart voor het goede doel onder leiding van enkele gemotiveerde bezielers van de school en de met de school verbonden bonsiaclub Myagi. Samen startten zij een grootscheepse dopjesinzameling ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw in Tongeren. Zaterdag 17 september werden de vertegenwoordigers van de school en de bonsaiclub samen uitgenodigd voor de officiële overhandiging van 13 blindengeleidehonden in het cultureel centrum De Velinx inTongeren. Het werd een feestelijk en diepmenselijk, emotioneel evenement.

Stefan Beukelaers

Er bestaan tal van goede doelen natuurlijk, allemaal ten voordele van de zwaksten in onze maatschappij. Zo probeert ook het Belgisch Centrum voor Geleidehonden organisaties en personen te stimuleren om acties te ondernemen. De hoofddoelstelling bestaat erin om een volledig opgeleide blindengeleidehond gratis aan mensen met een ernstige gezichtsbeperking te kunnen schenken.Dit buitengewoon en uitzonderlijk project sluit enorm goed aan bij de waaier van opleidingen die in de Tuinbouwschool georganiseerd worden. In heel wat studierichtingen zoals Dierenverzorging, Tuinbouw, Sociale en Technische Wetenschappen, Personenzorg, Biotechnische Wetenschappen…, staan de kennis en de wetenschap, de verzorging en de passie voor mens, dier en plant centraal.

Het is dan ook niet echt verbazend dat de bezielers van de school, in samenwerking met de bonsaiclub, hun schouders onder dit project steken. Uit hun enthousiasme ontstond de dopjesactie. Een actie die heel toegankelijk is voor iedereen. Diverse plastic dopjes kunnen worden binnengebracht in de school en worden nadien afgehaald door BCG. Zij verkopen deze ingezamelde grondstof aan verschillende plastic-verwerkende bedrijven. Met deze financiële opbrengst kunnen zowel de werking van het BCG, als de aankoop, verzorging en de opleiding van specifieke honden met stamboek betaald worden. Wat 4 jaar geleden begon als een klein projectje in de school, is ondertussen geëvolueerd tot een succesvolle actie. Ondertussen is de Tuinbouwschool in Sint-Truiden één van de grootste en gekendste officiële inzamelpunten geworden.

Officiële overhandiging

Om de twee werkjaren volgt de uiteindelijke bekroning op het werk. Alle betrokkenen die zich met hart en ziel dagelijks ingezet hebben, werden zaterdag 17 september uitgenodigd op de officiële overhandiging van 13 blindengeleidehonden. De presentatie was in handen van Christophe Vandegoor en Margriet Hermans.De zaal zat afgeladen vol. Het is mooi te mogen vaststellen dat er zoveel mensen bereid zijn om zich als vrijwilliger belangeloos in te zetten ten dienste van een goed doel.Het feestelijk gebeuren werd opgeluisterd door het leuke jazz-ensemble 'Manoir du Swing'. De lekkere jazzmuziek uit de jaren 30 werd gesmaakt door alle aanwezigen, maar vooral door de honden. “Jazz is een muziekgenre waar onze honden rustig van worden”, verklaarde één van de aanwezige blinde personen op het podium.Naast de officiële overhandiging van de blindengeleidehonden, de bijhorende certificaten van uitmuntendheid, de talrijke speeches van prominenten, ….werd er ook tijd gemaakt voor een persoonlijk gesprek met elke uitgenodigde persoon met een gezichtsbeperking.Het werden zeer emotionele dialogen op het podium en de zaal werd ijzingwekkend stil.Uit deze dialogen moeten we vooral blijven onthouden dat deze mensen enorm blij zijn met het verkrijgen van hun trouwe viervoeter. Dankzij deze volledig opgeleide hond met een gegarandeerd rustig karakter, is hun levenskwaliteit met grote schreden toegenomen. De band tussen de blinde persoon en de hond is onbeschrijfelijk sterk en hierdoor bekomen zij een nieuwe vrijheid die hun toelaat terug deel te nemen in het normale maatschappelijk leven.Na het ceremonieel gedeelte volgde nog een fijne en verzorgde receptie waar alle betrokken partijen elkaar nog beter konden leren kennen. Het alom overheersende gevoel van tevredenheid, de blijdschap en de intense voldoening die deze gezamenlijke actie met zich meebrengt, is een sterke stimulans om deze actie nog lang verder te zetten.De Tuinbouwschool en de bonsaiclub Myagi zijn terecht fier op hun prestatie en zullen nog lang met het volledige schoolteam hun sterke schouders onder dit fantastisch project blijven steken. Iedereen die wil, kan zijn of haar steentje bijdragen, gewoon met het binnenbrengen van dopjes.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio