Eén miljoen euro voor Limburgse start-up

Miljoen euro voor Limburgse start-up die vergaderen in virtuele wereld mogelijk maakt

Tot nog toe bestond het enkel in sciencefiction. Maar vandaag kan het echt: via digitale hologrammen mekaar in de (virtuele) wereld ontmoeten. In eender welke omgeving. De Frans-Belgische start-up Mimesys heeft één miljoen euro weten losweken bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en een aantal privé-investeerders. “Met dat geld willen we onze technologie nog verfijnen en in Europa en de VS op de markt brengen”, zegt medeoprichter Davy Loots.

Dominiek Claes

Het systeem van Mimesys werkt met virtual realitybrillen (VR-brillen) en 3D-camera’s. “Die bestaan al langer”, legt Davy Loots uit. “De personen die mekaar ergens in de virtuele wereld willen ontmoeten, alsof ze naast mekaar zitten of staan, hebben beiden een dergelijke VR-bril op. Tegelijk worden ze elk met 3D-camera’s gefilmd. Wat wij hebben ontwikkeld is de software om die beelden in real time en in 3D vast te leggen, de beelden vervolgens over het internet door te sturen en weer samen te brengen in een virtuele of in de echte wereld. Je kan het bij ons komen uitproberen. Wij vergaderen dagelijks zo”, zegt Loots.

Davy Loots studeerde wiskunde aan de uniefs van Hasselt en Leuven. Software en virtuele realiteit zijn echter zijn ding. Begin dit jaar heeft hij samen met de Fransen Rémi Rousseau en Stéphane Saffré de start-up Mimesys opgerichts, met zetel in Parijs en op de Corda Campus in Hasselt.

Zakenreizen

Met Mimesys willen de drie de vergadercultuur en de manier van samenwerken vanop afstand compleet veranderen. “Neen, we willen niet zozeer Skype beconcurreren. We denken eerder aan een alternatief voor zakenreizen. Vaak is het nodig dat je mekaar de visu ontmoet, om bijvoorbeeld iets te demonstreren. Of je kan′ samen een gebouw in de virtuele realiteit inspecteren. Je kan zelfs met je partner een nieuwe wagen kiezen, terwijl je partner op zakenreis is. De mogelijkheden zijn haast eindeloos.”

LRM en een aantal privé-investeerders onder de leiding van de Limburgse ondernemers Koen Desmedt en Frank Bekkers, zijn nu bereid gevonden om samen één miljoen euro in Mimesys te pompen. “De technologie heeft de potentie om in korte tijd snel te groeien”, motiveert CEO Stijn Bijnens van LRM de investering.

Mimesys gaat het extra geld nu gebruiken om de technologie te verfijnen en op de markt te brengen in Europa en de VS. De technologie wordt nu al gebruikt door het Franse Dassault Systèmes, marktleider in software voor 3D-productie voor de industrie.