© Belga

Zuhal Demir: "Alternatieve sanctie voor Van Biesen"

N-VA-kamerlid Zuhal Demir heeft gereageerd op Luk Van Biesens uitspraak tegenover Meryame Kitir gisteren. Ze vindt dat soort uitspraken (Van Biesen zou "Ga terug naar Marokko" gezegd hebben) - ongeacht de verschillende versies die nu circuleren - ongepast. “Of het nu over Meryame of over andere mensen gaat, het is ongepast. We zijn hier geboren, onze toekomst ligt hier”, aldus Demir in ‘De Ochtend’. Ze suggeert een ‘alternatieve sanctie’.

MCe

“Misschien moeten mevrouw Kitir en ikzelf hem meenemen naar Genk. Dan kan hij met jongeren praten die dit meemaken en vragen hoe ze zich voelen bij dergelijke uitspraken”.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten liet na een gesprek met Van Biesen weten dat voor haar het incident niet gesloten is. “De lijn is duidelijk: onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats”, liet ze na afloop optekenen.

Ook op TV Limburg reageerde Zuhal Demir op de polemiek.

Van Biesen reageert op incident met Kitir: “Heb die woorden niet gebruikt en zou dat ook nooit doen”

© BELGA

Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen ontkent dat hij sp.a-collega Meryame Kitir heeft gezegd dat ze moest terugkeren naar Marokko. “Ik heb die woorden niet gebruikt en zou ze ook nooit gebruiken”, zo zei Van Biesen in ‘Terzake’ op Canvas.

Verschillende parlementsleden, onder wie Kitir zelf, getuigden donderdagmiddag dat Van Biesen de socialistische fractieleidster had toegesnauwd terug te keren naar Marokko. Kitir kondigde daarop aan dat ze met de Kamervoorzitter wilde bekijken welk vervolg aan het incident kon worden gegeven.

Maar Van Biesen ontkent dat hij die woorden heeft gebruikt. Hij heeft naar eigen zeggen wel het woord 'Marokko' gebruikt, maar enkel verwijzend naar de mogelijke arbeidsmigratie in het dossier van Caterpillar.

Volgens Van Biesen is hij dus verkeerd begrepen. "Dergelijke woorden horen niet in het parlement en ik zou ze ook nooit gebruiken", aldus Van Biesen. Meer zelfs, als iemand zoiets zou zeggen, zou Van Biesen naar eigen zeggen "de eerste zijn om recht te staan en te protesteren".

Van Biesen heeft later op de avond nog een gesprek met partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Die had eerder op de dag volgende kritiek rond het incident. "De woorden van een volksvertegenwoordiger zijn altijd en overal van tel. Wat Van Biesen ook bedoelde, zijn tussenkomst was ongepast. Wij betreuren dit incident. Dit kan niet, nooit, nergens. Het is goed dat Van Biesen zich verontschuldigde".

Incident Van Biesen: "Als het over de mensen van Caterpillar ging, is dat nog erger"

© Photo News

Sp.a-kamerfractieleider Meryame Kitir staat open voor een gesprek met Open Vld-kamerlid Luk Van Biesen, die haar toegeroepen zou hebben om “terug naar Marokko” te keren. Kitir kreeg al telefoon van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, maar ze betreurt dat ze van Van Biesen zelf nog niets heeft gehoord, zei ze vrijdagmorgen in “De Ochtend” op Radio 1.

“Ga dan terug naar Marokko”, zou Van Biesen tegen de in Maasmechelen geboren Meyrame Kitir hebben geroepen. “Ik ben 36 jaar, mijn oren werken nog heel goed”, zegt de sp.a’ster.

Van Biesen ontkent die uitspraak te hebben gedaan. In Terzake gaf hij toe dat hij het woord ‘Marokko’ had gebruikt, maar hij zou gezegd hebben dat de werknemers van Caterpillar overal - en dus ook in Marokko - werk zullen vinden omdat ze performant zijn.

“Als ik naar zijn redenering luister, ging het niet over mij, maar over de mensen van Caterpillar. Dat is nog veel erger. Als mensen hier al 30 jaar werken, hun baan verliezen en dan te horen krijgen van een parlementariër: keer terug naar uw land, dan is dat ongepast. Zoiets kan niet door de beugel”, zegt Kitir vrijdagmorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer