© JEFFREY GAENS

cyclobal

Genks duo naar EK cyclobal: “Geloof in stunt is gegroeid”

Kenny Michalik (20) en Robby Gubbelmans (20) uit Genk zitten in de laatste rechte lijn naar hun afspraak van het jaar: het EK cyclobal U23 in Stuttgart. De Genkies kwalificeerden zich voor dit EK na een finale tegen Gent, die pas na strafschoppen beslist werd. “Het geloof om te stunten in Duitsland is er na die zege alleen maar sterker op geworden”, aldus Gubbelmans.

Frederik Baeten

In België zijn ze absolute top in hun leeftijdscategorie, maar de tegenstand in Stuttgart zal van een heel ander niveau zijn. Wat zit er in voor de Limburgers op dit EK?

“We vertrekken niet naar ginder als favoriet, als je dat bedoelt”, bekent Robby Gubbelmans. “De eindzege zal wellicht naar Duitsland of Oostenrijk gaan. Daar staat de sport Radball een stuk verder dan in België. Hun competities trekken volle zalen en het spektakel is navenant. Wij reizen als underdog naar Duitsland en gaan er alles aan doen om de toppers pijn te doen. Dit hebben we ook meteen gezegd na onze kwalificatie voor dit EK tegen Gent. Een match die we niet snel zullen vergeten. Dat was tijdens de hittegolf in augustus en in de zaal was het toen een echte sauna. De winnaar over twee wedstrijden mocht naar het EK, maar we wonnen allebei één match. De verlenging gaf ook geen beslissing. In de strafschoppen wonnen we, nadat ik de laatste trap van Gent kon stoppen.”

Elke dag training

Gubbelmans en Michalik laten niks aan het toeval over om topfit aan de start te verschijnen.

Gubbelmans: “Wij trainen elke dag. Twee keer per week pure cyclobaltraining en de andere dagen telkens afwisselend kracht- en cardiotraining. We proberen ook regelmatig in het buitenland te spelen. Ervaring opdoen en bijleren is zo belangrijk in onze sport.”

“Of het allemaal niet heel duur is? Iedereen draagt zijn steentje bij op de club. Onze trainer helpt waar hij kan, de voorzitter is bezeten van cyclobal. We kunnen ook rekenen op een paar trouwe sponsors. Ik hoop dat we van de wielerbond ook een duwtje in de rug krijgen voor dit EK.”