Van Aert is meteen op de afspraak en wint op de Muur van Geraardsbergen: “Ik heb gebluft”

Vanaf dit jaar worden de veldritfans nog wat extra verwend. Twee weken vroeger dan normaal werd het veldritseizoen zondag namelijk op gang gefietst met een gloednieuwe cross. Wereldkampioen Wout van Aert won de eerste Brico Cross op de mythische Muur van Geraardsbergen, voor Michael Vanthourenhout. “Ik heb een beetje gebluft”, klonk het na afloop bij de winnaar.

jtp

Het is toch nog wat aanpassen, een nieuw veldritseizoen zonder Sven Nys. De levende legende is tegenwoordig de nieuwe sportieve baas van de Telenet Fidea Lions, maar paste voor de openingscross.

Wie wel meteen op de afspraak was, was Michael Vanthourenhout. De renner van Marlux-Napoleon Games nam meteen de hele eerste ronde voor zijn rekening, met Laurens Sweeck en Tom Meeusen in zijn zog. Wereldkampioen Wout van Aert moest een gaatje laten, maar dichtte dat redelijk makkelijk en kwam vooraan aansluiten na een kwartiertje cross.

Een ongelukkige Laurens Sweeck viel weg uit de kopgroep na materiaalpech, maar kon even later gelukkig wel weer aanpikken bij een achtervolgend groepje. Wout van Aert, intussen helemaal onder stoom, gaf er een serieuze snok aan en zorgde voor afscheiding, enkel een sterke Vanthourenhout pikte zijn wagonnetje aan bij de wereldkampioen. Met nog vier ronden te gaan had het duo negen seconden voorsprong op vier achtervolgers.

Niemand wil lossen

Van Aert wilde niet met zes naar de laatste ronde, en deelde een nieuwe stevige prik uit op de Muur, maar Vanthourenhout en co. wilden niet van lossen weten. Laurens Sweeck, intussen hersteld van de materiaalpech, nam net voor het ingaan van de laatste ronde de koppositie voor zijn rekening, voor Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Kevin Pauwels kreeg het moeilijk, maar bleef toch in het wiel van van Kessel.

Vanthourenhout toonde zich in het bos de slimste met de juiste demarrage, enkel Wout van Aert reageerde snel genoeg en ging in de achtervolging op de West-Vlaming. Net na de materiaalzone ging van Aert echter op en over Vanthourenhout, hij won overtuigend de eerste Brico Cross van het seizoen. Vanthourenhout was knap tweede.

Van Aert: “Ik moest een beetje bluffen”

Winnaar Wout van Aert blaasde na afloop alle lucht uit zijn longen. “Uiteraard ben ik blij dat ik hier win, maar ik heb echt afgezien”, gaf hij meteen toe. “Ik had wel verwacht dat het vandaag niet makkelijk zou zijn. De laatste ronde heb ik alles gegeven en dan was het een beetje bluffen om op kop te komen en te winnen. Michael en ik waren gewaagd aan elkaar”, klonk het bij van Aert. “Ik heb een goede voorbereiding achter de rug. En ik heb nu ook wat meer ervaring in vergelijking met vorig seizoen. Niet onbelangrijk. Vandaag was het afzien. Je kon nergens recupereren. Deze overwinning geeft me alvast vertrouwen voor wat nog moet komen dit seizoen.”

Vanthourenhout: “Had tweede plaats niet verwacht”

“Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik vandaag al zo goed zou zijn. Ik had deze zomer wat gesukkeld met de knie. Ik startte hier in Geraardsbergen dan ook met een zeer groot vraagteken achter mijn conditie. Een tweede plaats had ik dan ook niet verwacht”, gaf Michael Vanthourenhout mee. “Ik voelde van bij de start al dat de benen goed waren. Vandaar ook dat ik het enkele keren probeerde maar ik slaagde er niet in de rest af te gooien. In de slotronde ging ik opnieuw mijn kans. Het was hard tegen hard. Ik sloeg een kleine kloof maar voelde dan dat Wout van Aert op komst was. De laatste hectometers waren er dan ook net iets teveel aan voor mij. Ik ben heel blij dat de conditie goed is en hopelijk speelt mijn knieblessure weer niet op.”

Vantornout: “Niet simpel tegen die jonge mannen”

Klaas Vantornout finishte in Geraardsbergen op de derde plaats. “Vorig jaar heb ik geen enkele keer op het podium gestaan. Nu bij de eerste wedstrijd van het seizoen ben ik al derde. Ik mag dus zeker niet ontevreden zijn”, stelde Klaas Vantornout. “Let op, er was hier een zeer sterke bezetting aanwezig. Het is niet simpel crossen tegen al die jonge mannen. Door mijn leeftijd is mijn explosiviteit serieus afgezwakt. Dat is een fiks nadeel. Ik kende hier bovendien een heel slechte start maar ik wist dat er op het einde veel renners een terugval zouden kennen. Gelukkig was dat bij mij niet het geval. Ik reed op ervaring. Ik weet door de jaren heen dat je de eerste crossen niet gek mag doen van bij de start. Ik voelde me de laatste ronde ook nog even sterk als in de eerste omloop. Ik ben tevreden met mijn prestatie en ik pak eindelijk nog eens een podiumplaats.”

Aangeboden door onze partners