© pdw, vtm

Moordenaar eist 100.000 euro van VTM na uitzending “De Kroongetuigen”

Jurgen Goris, die in 2005 tot 30 jaar cel veroordeeld werd voor doodslag op Thierry De Rydt (20) en Tim Tobback (23), heeft een proces aangespannen tegen de makers van de documentairereeks “Kroongetuigen”, televisiezender VTM en de Belgische staat. Goris vindt het niet kunnen dat “Kroongetuigen” een uitzending aan hem wijdde, zonder hem te raadplegen of aan het woord te laten, en dat er in die uitzending foto’s uit het strafdossier werden getoond. De man eist nu een schadevergoeding van 100.000 euro, zo vernam Belga van zijn advocaten, meesters Anthony Malego en Stijn Roels.

sdv

De toen 19-jarige Goris schoot op 4 augustus 2002 Thierry De Rydt en Tim Tobback neer op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, na een banale ruzie over een pintje bier. De man bleek er extreemrechtse ideeën en sympathieën op na te houden. In februari 2005 werd hij door het Antwerpse assisenhof schuldig bevonden aan tweevoudige doodslag en veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar. Op 28 januari 2016 wijdde de documentairereeks “Kroongetuigen” in zijn derde seizoen een uitzending aan de feiten en het proces.

“Dat gebeurde zonder dat mijn cliënt daar op voorhand werd van verwittigd of dat zijn mening werd gevraagd”, zegt meester Malego. “Hij heeft geen enkele inbreng kunnen doen, de makers probeerden ook niet te achterhalen wat zijn positie over de feiten vandaag is, wat hij er nu over denkt en voelt.”

© Dirk Kerstens

Het proces-Goris kreeg in 2005 de nodige media-aandacht maar intussen zit Goris al veertien jaar in de cel, aldus meester Malego. “Daar doet hij in alle anonimiteit zijn best om een nieuwe kans te verdienen. Hij werkt, hij probeert de slachtoffers te vergoeden en hij werkt aan zichzelf. Hij beseft dat hij fout is geweest en probeert opnieuw iets op te bouwen, maar dat is door de uitzending volledig doorkruist. Alles wordt weer opgerakeld, ook en vooral het feit dat mijn cliënt toen extreemrechtse ideeën had. Hij is 14 jaar ouder en wijzer en heeft die ideeën afgezworen, maar door die uitzending wordt wel opnieuw dat beeld van hem opgehangen, zonder dat er enige nuancering werd aangebracht.”

Volgens Malego en Roels is zowel het recht op afbeelding als het recht op vergetelheid van hun cliënt geschonden. Bovendien werden in de uitzending foto’s gebruikt uit het strafdossier, wat ze ook niet vinden kunnen. Daarom hebben de advocaten zowel de makers van “Kroongetuigen” en televisiezender VTM als de Belgische staat gedagvaard voor de Nederlandstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, en eisen ze een schadevergoeding van 100.000 euro voor hun cliënt. De zaak is vrijdag ingeleid, maar wordt wel pas op 5 januari 2018 gepleit.

Aangeboden door onze partners