Eén foutje en het vliegtuig landt 6500 km van bestemming

Print
Eén foutje en het vliegtuig landt 6500 km van bestemming

Foto: AFP

Iedereen rijdt wel eens verkeerd, maar een piloot van AirAsia had het toch wel helemaal bij het verkeerde eind. In plaats van het vliegtuig in Kuala Lumpur aan de grond te zetten, landde hij bijna 6500 kilometer verderop in Melbourne.

Volgens een onderzoek van de Australische overheid voerde de piloot voor vertrek de verkeerde coördinaten in in de boordcomputer. Normaal gezien voert de piloot net voor het vertrek nog een inspectie van de buitenkant van het vliegtuig uit, maar omdat zijn oorbescherming kapot was, mocht hij voor een keer de coördinaten ingeven. In plaats van 151° 9.8’ gaf de piloot 15° 19.8’ in. Het interne radarsysteem van het vliegtuig geraakte hierdoor helemaal in de war.

Ondanks herhaalde waarschuwingen van het navigatiesysteem vertrok het vliegtuig toch. De piloten merkten de fout pas op toen ze de automatische piloot werd ingeschakeld en ze de foute kant opvlogen. Daarop vroegen ze om het vliegtuig terug naar Sydney te kunnen sturen, maar door de verslechterde weersomstandigheden mocht dat niet van de luchtverkeersleiding.

Uiteindelijk werd het vliegtuig in Melbourne aan de grond gezet, zonder hulp van het navigatiesysteem. Met een vertraging van zes uur kon het vliegtuig dan toch vertrekken naar Kuala Lumpur.