Jezus’ superster wordt vandaag heilig verklaard

Print
Jezus’ superster wordt vandaag heilig verklaard

Foto: EPA

Hoogdag voor de katholieke kerk vandaag. Op het Sint-Pietersplein in Rome wordt, allicht voor een massa volk, moeder Teresa heilig verklaard. De ‘Engel van de armen’, Jezus’ superster, of, in haar eigen woorden de ‘Heilige van de Goot’, overleed negentien jaar geleden.

Dat de Albanese non de eer wordt verleend in een openluchtmis voorgedragen door een paus die zelf ook droomt van een “arme kerk” en een kerk voor de armen, is mooi meegenomen. Dat Franciscus het aura draagt van een eerder progressieve paus dan weer niet. Op dat vlak zat haar zaligverklaring, in 2003, wel snor: die gebeurde door geestesgenoot Johannes-Paulus II, en in het bijzijn van onder andere koningin Fabiola.

In de loop der jaren is Teresa voorwerp geweest van bijtende kritiek, en voor een deel zijn haar erg conservatieve opvattingen daar debet aan. Voor- en tegenstanders van de in 1910 in het Macedonische Skopje als etnisch-Albanese geboren Agnes Gonxha Bojaxhiu zijn het erover eens dat moeder Teresa één van de iconische figuren van de 20e eeuw is. Het merendeel van haar leven bracht zij door in het Indiase Calcutta (het huidige Kolkota), waar zij in 1950 de orde Missionarissen van Naastenliefde stichtte, wereldwijde bekendheid verwierf als steun en toeverlaat van weeskinderen en in 1979 voor een en ander bekroond werd met de Nobelprijs voor de Vrede.

Jezus’ superster wordt vandaag heilig verklaard
Foto: AP

Haar conservatieve, star-dogmatische opvattingen over abortus, voorbehoedsmiddelen en echtscheiding joegen eerder progressieve gelovigen en feministen de gordijnen in. Haar bereidheid om financiële steun te ontvangen van eender wie, ook al waren het dictators, kwam haar reputatie evenmin ten goede.

In India zal zondag alleszins niet al te veel gefeest worden. Maanden geleden al hekelde Mohan Bhagwat, het hoofd van de Hindoe-nationalistische groep RSS, het heilig verklaren van de Albanese non. “Altruïstisch werken voor de goede zaak is prima”, zei hij, “maar Teresa had andere doelen - zieltjes winnen voor het christendom”. In India is men evenmin vergeten dat tijdens één van de zovele noodtoestanden veroorzaakt door overstromingen Teresa niet met geldelijke steun over de brug kwam, wel met “medailles van de Heilige maagd en met gebeden”.