© HBvL

Komend gerechtelijk jaar in Limburg: één assisenproces

Het komende gerechtelijk jaar staan er in Limburg geen ophefmakende processen, zoals dat van de Aquino's vorig jaar, op het programma. Dat dossier is intussen verhuisd naar het hof van beroep in Antwerpen. In het gerechtsgebouw in Tongeren start op 13 september het mogelijk laatste Limburgse assisenproces, tegen de Nederlander Robert Klok (60) die terechtstaat voor de slagersmoord op de 54-jarige Mathieu Henkens.

Klok had op 6 april 2013 in Neeroeteren Thieu Henkens met 29 messteken en slagen met een hamer vermoord. De Nederlander was er naar eigen zeggen niet mee opgezet dat Henkens hem uit zijn flat wilde zetten. Dader en slachtoffer hadden echter ook een verleden als cannabistelers. Op 13 september wordt de jury uitgeloot. Vrijdag 16 september komt Klok zelf aan het woord.

De Vlaamse pornokoning Dennis Burkas, alias 'Dennis Black Magic', wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn voor de inbraak bij een cipierskoppel waarmee hij in de clinch lag. Het proces voor de correctionele rechtbank in Hasselt begint op 1 september.

Op 1 december 2016 vindt achter gesloten deuren het proces plaats tegen een 38-jarige vrouw uit Kortessem, die haar 12-jarige dochter met insuline vergiftigde en bij wie het syndroom van Münchhausen by proxy is vastgesteld. Er is een psychiatrisch onderzoek lopende.

Schilder André V. (68) uit Geetbets zal zich in Hasselt moeten verantwoorden voor een vermeende huurmoord op zijn ex-vrouw in Koersel (Beringen). Behalve André V. staan ook zijn nieuwe vriendin terecht en de twee Albanezen die de moord uitgevoerd zouden hebben.

Een 52-jarige vrouw en haar schoonzoon staan op 23 september terecht voor uitgelokte doodslag op Eduard Gorodushkin, een Kirgiziër. De man, die zijn gezin geterroriseerd zou hebben, werd met een hamer doodgeslagen in Kerkom (Sint-Truiden). Achteraf werd het lichaam van de man gedumpt in het Albertkanaal in Diepenbeek.

Op 12 oktober staan twee personen in Hasselt terecht voor het overlijden van Ibrahim A., in een uitgebrande caravan in Heusden-Zolder. Zijn broer en schoonzus staan terecht wegens mensonterende behandeling en vrijheidsberoving. Het slachtoffer bleek vastgeketend te zijn toen zijn caravan op 30 januari 2014 uitbrandde.

Op 20 oktober 2016 vindt in Hasselt een relaiszitting plaats voor het proces van een groep cannabistelers. Het gaat om een 29-koppige organisatie, die zich bezighield met het oprichten van tientallen cannabisplantages over heel Limburg. Op 5 juli 2013 ging de zaak aan het rollen, toen iemand binnen de organisatie zware klappen had gekregen en afgeperst werd in Halen. Het slachtoffer wilde gaan klikken bij de politie, tenzij hij een bepaalde geldsom overhandigd zou krijgen. Een 50-jarige Nederlander uit Lanaken wordt door het openbare ministerie beschouwd als de leider van de organisatie, terwijl een 43-jarige man uit Maaseik als zijn rechterhand aanzien wordt.

De eerste moordzaak die door de correctionele rechtbank van Tongeren behandeld zal worden is die van de Tongenaar Stefan K. Hij moet zich verantwoorden voor de moord op zijn Poolse vriendin Karina Wyrwas (33) en het dumpen van het lichaam in het Albertkanaal in Zutendaal. Op 1 maart 2015 kwam de Poolse om het leven toen ze tijdens een hoogoplopende ruzie verschillende messteken kreeg van de Tongenaar. Omdat de man niet meteen wist wat hij moest doen met het lichaam maakte hij zelf een doodskist die hij verzwaarde met stenen en die hij een week later in het Albertkanaal dumpte. Pas op 22 april kwam de beschadigde kist weer boven drijven. De speurders kwamen al snel bij Stefan K. terecht, die de feiten bekende.

Nog in Tongeren zal een vrouw uit Maasmechelen zich moeten verantwoorden. Ze probeerde in maart 2015 een kind te doden met zelfgebakken wafels waarin white spirit door het beslag was gedraaid. In februari werden een deskundige en een toxicoloog aangesteld om de mentale toestand van de vrouw te bepalen en te onderzoeken of de gebruikte hoeveelheid white spirit dodelijk kon zijn voor het kind.

Het Antwerpse hof van beroep organiseert op 29 september een agendazitting in de drugszaak rond de Maasmechelse familie Aquino. Van de 38 beklaagden tekenden er 16 beroep aan tegen hun veroordeling. Onder hen bevinden zich de drie kopstukken: Raf Aquino, Mario Aquino en Nico Beckx. Zij kregen respectievelijk 10, 6 en 7 jaar cel voor het jarenlang organiseren van drugstransporten vanuit Zuid-Amerika.